ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ КОСМОНАВТ ГЕОРГИ ИВАНОВ ДНЕС ПРАЗНУВА РОЖДЕН ДЕН! ЧЕСТИТО!

Pan.bg 02 юли 2022 | 11:50 views (1156) commentaries(0)
img
pan.bg

Бъгарската авиационна общност, Редакцията на българското авиационно списание сп."Клуб КРИЛЕ" и pan.bg честитят 82-ият рожден ден на първия български космонавт Георги Иванов!
Желаем му всичко най-хубаво - много здраве, щастие и успехи!


Биография:
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Георги Иванов Иванов (рождено име Георги Иванов Какалов) е български офицер, генерал-лейтенант. Първи български космонавт. Народен представител в 7 Велико народно събрание (1990-1991).
Георги Иванов е роден в Ловеч на 2 юли 1940 г. в семейството на Анастасия Какалова и Иван Иванов Какалов (електротехник). Родната му къща е в Архитектурно-исторически резерват „Вароша“. Като ученик се занимава с парашутизъм. Завършва Средно смесено училище „Тодор Кирков“ Ловеч (1958).
Постъпва във ВНВВУ "Г. Бенковски" през 1959 г. и го завършва с първия инженерн випуск през 1964 г. със специалност инженер-летец и квалификация пилот I клас. Служи в БНА като пилот, старши пилот, командир на звено и командир на ескадрила. Член на БКП от 1968 г. Защитава дисертация и получава научна степен кандидат на физическите науки (1984). Негов научен ръководител е Димитър Мишев.

На 1 март 1978 г. e избран за космонавт във втората група от програмата "Интеркосмос". Обучава се в Център за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“. Генерал-лейтенант Георги Иванов е първият българин в Космоса. На 10 април 1979 г. в 20:34 ч. московско време от Байконур излита космическият кораб „Съюз 33“. На борда е международен екипаж – летецът-космонавт на СССР Николай Рукавишников и българският космонавт-изследовател майор Георги Иванов. Така България става шестата космическа страна в света след СССР, САЩ, Чехословакия, Полша и ГДР. За полета са създадени изцяло български системи и прибори – дело на българските учени.

Ръководител и главен конструктор на проекта „Спектър-15“ е акад. Димитър Мишев – негов съгражданин и почетен гражданин на Ловеч. Специално за полета българските учени създават и различни типове храни със запазване на вкусовите, ароматните и хранителните качества на продуктите в условията на космически полет. Част от българските разработки продължават да се използват в Космоса и до днес.

На екипажа предстоят изследвания и експерименти по програмата „Интеркосмос“. Затова трябва да се скачат с орбиталния комплекс „Салют – 6“ – „Союз – 32“. При изключително трудни извънредни обстоятелства /отказва основният, а по време на спускането – и резервният двигател/ скачването е отменено и корабът се завръща след 31 пълни обиколки около Земята и 1 ден, 23 часа и 1 минута, прекарани в Космоса. Налага се космическият апарат да се приземи по законите на балистиката при огромно натоварване на космонавтите, което достига 8-9 и дори 10 единици (при нормално 3-4 единици). По време на целия полет пулсът на майор Георги Иванов остава нормален.

Народен представител в 7 Велико народно събрание (1990-1991). Член на управителния съвет на Асоциация на участници в космически полети от 1985 г. и на Българско астронавтическо дружество от 1988 г. Автор на книгите „Полети“ (1981) и „Време за полети“ (1987).Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ КОСМОНАВТ ГЕОРГИ ИВАНОВ ДНЕС ПРАЗНУВА РОЖДЕН ДЕН! ЧЕСТИТО!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка