С какво въоръжение Русия воюва в Украйна

Pan.bg 26 май 2022 | 12:29 views (1235) commentaries(0)
img
„Терминатор“, „Искандер-М“, Су-34, „Калибър“ и Ка-52 „Алигатор“ плашат противниците

Не се чувстваме в безопасност, казали предали се украински войници

Има и други нови средства, които трябва да докажат своята боеспособност


Въоръжението на Русия по време на специална операция в Украйна са технологичните иновации, които се резултат от работата на много хора. На първо място – на конструктори, инженери, технолози, работници. На второ – на оператори-специалисти от различни военни професии: пилоти, артилеристи, ракетчици, танкисти и пехотинци. Ето топ 5 на най-важните въоръжения.

Бойна машина за поддръжка на танковете БМПТ „Терминатор“

Класацията на петте бойни системи, които напълно разкриха своя потенциал по време на специална военна операция, се открива от бойната машина за поддръжка на танкове БМПT Teрминатор. Машината е напълно нова концепция за бойно превозно средство, нещо между танк и бойна машина на пехотата и е уникална по отношение на състава на въоръжението си: две 30-мм автоматични оръдия 2А42 с 450 снаряда на оръдие, картечница ПКМТ с 2000 патрона. Освен това има два 30-мм автоматични гранатомета с 300 осколъчни гранати на цев и противотанкова ракетна система „Атака“, която включва четири противотанкови управляеми ракети 9М120-1 с обсег на изстрелване до 6 километри. Скорострелността на оръжието и неговата увреждаща способност са определящият фактор, докато БМПТ е защитен не по-лошо от всеки танк, като е оборудвана с елементи на активна броня.
image

Оперативно-тактически ракетни комплекси „Искандер-М“

На четвърто място е оперативно-тактическата ракетна система 9К720 „Искандер-М“, която започна „работа“ в руската армия през 2007 г. и в момента е единствената армейска ракетна система на въоръжение в руските ракетни сили. С началото на специалната военна операция ракетни части, въоръжени с „Искандер“, започнаха директно бойна работа, нанасяйки удари по най-значимите военни съоръжения на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и стратегическите u запаси – арсенали и горивни бази. Работейки съвместно с средствата за въздушно разузнаване и специалните части, екипажите на ракетните системи нанасят удари по разузнаваните цели за броени минути.

ОТРК „Искандер“ използва ракети от два типа – крилати и квазибалистични. Първите са в състояние да се приближат до определената цел на минимална височина, като по този начин увеличават вероятността да запазят невидимостта си, докато вторите летят по балистична траектория с маневриране със скорост от порядъка на 6-7 Маха, което прави прихващането им почти невъзможно.

Уникалността на системата, която направи възможно постигането на значителни резултати, беше способността на ракетите в крайния участък от траекторията да създават активни смущения, които не позволяваха на противовъздушната отбрана на противника да прехване ракетата. А касетъчната бойна глава не оставя шанс на противниковия обект да запази своята функционалност.
image

Изтребители-бомбардировачи Су-34

Изтребителите-бомбардировачи Су-34 уверено държат трето място по отношение на тяхната производителност и щети, нанесени на противника. Те се появиха в небето на Украйна, след като ракетните оръжия с голям обсег успяха значително да потиснат противовъздушната отбрана на въоръжените сили на Украйна. От този момент нататък руските „файтърбомбъри“ започнаха да летят ден и нощ. Списъкът с авиационни оръжия, които самолетите от този тип могат да използват, е може би най-широкият в руската бойна авиация.image

Крилатите ракети Х-31 унищожават радарните станции на противника. Ракетите Х-59 и управляваните авиобомби нанасят високоточни удари по командни пунктове, комуникационни центрове, полеви и стационарни складове за оръжие и боеприпаси.

В същото време най-укрепените обекти на въоръжените сили на Украйна и националистите бяха унищожени с обемни детониращи бомби.

Но най-ефективното средство беше и си остава, както казват пилотите, „свещеният чугун“ – обикновени осколочно-фугасни бомби. Благодарение на използването на нови прицелни станции на самолета, пилотите, управляващи Су-34, могат, дори с конвенционални неуправляеми OФАБ, да извършват бомбардировки, сравними по точност с корегируемите боеприпаси.

Крилати ракети „Калибър“ и Х-101

Второто място е отредено на крилатите ракети с морско и въздушно базиране „Калибър“ и Х-101, с помощта на които се решава най-широк спектър от задачи за поразяване на отдалечени стратегически цели почти по цялата дълбочина на украинска територия. Именно с помощта на тези ракети от първите дни на специалната военна операция беше решена задачата за поразяване на летища, големи арсенали, бази за съхранение на гориво, както и други стратегически важни обекти.

Войници от въоръжените сили на Украйна и наемници, които са се предали, твърдят, че страхът да не бъдат ударени от крилати ракети ги е преследвал почти през цялото време: „Това действаше депресиращо и не ни позволяваше да се чувстваме в безопасност.“
image image

Хеликоптер Ка-52 „Алигатор“

Безспорното първо място е заето от бойния хеликоптер Ка-52 – рожба на екипа на конструкторското бюро Камов, ръководен от генералния конструктор Сергей Михеев. Оборудването с две принципно нови средства го направи уникална бойна машина, чиято жизнеспособност на бойното поле значително надвишава всички други руски и чуждестранни военни хеликоптери.

Първата е въздушната отбранителна система L-370 Витебск, която позволява да се открие изстрелването на ракетите на преносими зенитно-ракетни системи и да извършвате активно въздействие върху тях, потискайки нормалната работа на главите за самонасочване и по този начин „ослепявайки“ зенитната ракета, предотвратявайки нейния полет към атакувания хеликоптер.

Както навремето писаха медиите, в един от полетите хеликоптерът на капитан Иван Болдирев беше атакуван от 18 ракети, но всички те бяха дезориентирани от бордовата отбранителна система.

Хеликоптерът Ка-52 е оборудван със система за реактивно катапултиране К-37-800, която позволява на пилотите да катапултират от авариралата машина, когато са изчерпани всички възможности за безопасно кацане. По отношение на въоръжението хеликоптерът се различава малко от другите бойни винтокрили машини, но горните средства го правят по-неуязвим, което прави използването на оръжията по-ефективно.
image

Въоръжените сили на РФ използват много други нови средства, които ще трябва да преминат тежки изпитания и да докажат своята боеспособност.

pan.bg
Източник: Труд
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка