Космонавт разказа за лунни „землянки“ за защита от радиация

Pan.bg 18 май 2022 | 13:47 views (911) commentaries(0)
img
pan.bg

Изграждането на "землянки" на Луната може да бъде ефективен начин за защита на астронавтите от космическата радиация. Това каза пред "Известия" изпълнителният директор на "Роскосмос" за пилотирани програми космонавтът Сергей Крикалев.

Космическите лъчи, състоящи се от потоци от частици и високоенергийни фотони, представляват сериозна опасност за хората. На Земята и в по-малка степен в ниската околоземна орбита, където се намира МКС, атмосферата и магнитосферата защитават от тях, но при по-дълги полети човек става уязвим.

Колкото по-дълго астронавтът е изложен на радиация, толкова по-висока е получената доза. Крайно нежелателно е да се превишават безопасните норми, установени от лекарите, а силното превишаване може да доведе до инвалидност и смърт.

Според Крикалев, краткосрочният полет до Луната не представлява опасност, но ако човечеството планира дългосрочно присъствие на земния спътник, проблемът с радиацията трябва да бъде решен. „Една от възможностите е да покриете модула с реголитна лунна почва, така че тя да стане защита, защото много олово или метал там не може да се превози“, каза той.

Проекти за такива космически „землянки“ съществуват през 60-те години на миналия век по време на първата „лунна гонка“. Сега, във връзка с новите опити за изследване на Луната, тези проекти отново стават актуални. Крикалев твърди, че е възможно да се построи подземно лунно жилище, като отгоре се поръси реголит с помощта на екскаватор.

Източник: gazeta.ru Снимка: SpaceX/NASA

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка