Камерата на космическия телескоп „Джеймс Уеб“ на НАСА търси най-старите звезди във Вселената

Pan.bg 17 май 2022 | 14:48 views (497) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на lockheedmartin.com

image

Наследникът на телекопа „Хъбъл“, новият голям и най-мощен космически телескоп „Джеймс Уеб“ на НАСА, който бе изведен в орбита в края на 2021 г., ще събира данни за първите възникнали звезди и галактики във Вселената въз основа на тяхното излъчване. Инженерите от технологичния център (ATC) на компанията Lockheed Martin проектираха, сглобиха и тестваха камерата NIRCam, част от „Джеймс Уеб“, който ще измине 1 609 344 km в космоса.

NIRCam „вижда“ в инфрачервения спектър и може да измери дължина на светлинната вълна от 0,6 до 5 микрона.

„Проектът за „Джеймс Уеб“ е разработван 20 години и е начало на нов етап на оптични възможности“ заяви Малкъм Фери, програмен инженер на проекта в Lockheed Martin. За 60 години центърът е разработил и осъществил успешно над 118 оптични съоръжения за научни, търговски и военни летателни мисии.

Екипът на Lockheed Martin разработва криогенна оптика, която позволява на камерата да стои стабилно при много ниски температури от порядъка на -233 градуса по Целзий, по-ниски от измерените дори на Антарктида.

Първата мисия на телескопа ще бъде за 6 месеца, когато той ще разтваря своите 18 шестоъгълни огледала със златно покритие и диаметър от 6,4 м, и ще се разгръща, заедно със своя подобен на тенис корт слънчев щит. След това всички елементи на телескопа ще бъдат охладени и калибрирани.

Същевременно NIRCam ще изпълнява важна мисия, като изпраща снимки, демонстриращи правилното позициониране на шестоъгълните елементи. Разбира се, снимките няма да са подходящи за Инстаграм, но ще са от ключово значение за това дали огледалата работят, когато телескопът влезе в режим на научно изследване.

„18-те сегмента имат способността да се движат в различни направления и да променят изкривяванията си, като това увеличава възможностите за регулиране на огледалата“ заяви Алисън Норд, инженер по проекта.

В бъдеще, когато „Джеймс Уеб“ завърши своята 10-годишна научна мисия, екипът на проекта ще има висококачествени научни снимки от NIRCam, които вероятно ще свидетелстват за най-новите космически научни открития.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка