„АВИОЛИНИИ АНТОНОВ“ местят базата си от Киев/Гостомел в Лайпциг/Хале

Pan.bg 16 май 2022 | 15:03 views (1533) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на simpleflying.com

Специализираната тежкотоварна авиокомпания „Авиолинии Антонова“ изоставя своята база Киев/Гостомел за по-безопасната среда на германското летище Лайпциг/хале.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Авиокомпания "Антонов" прехвърля оперативната си база от летище Киев/Гостомел (Украйна) в Лайпциг (Германия). Специализираната авиокомпания за тежкотоварни превози нашумя в световен мащаб по-рано тази година, когато Гостомел стана място на тежки битки между руски и украински сили, а няколко от нейните самолети бяха унищожени.

Миналата седмица на конференцията на Worldwide Project Consortium във Виена, „Авиолинии Антонова“ потвърдиха новата си база и подробно разказаха за размера на щетите на летище Гостомел и инфраструктурата на авиокомпанията. По време на презентацията от „Антонов“ заявиха, че тяхната база в Гостомел е унищожена, заедно с 3 самолета - Ан-225 „Мрия“, Ан-74 и Ан-26-100. Други два самолета, Ан-124 и Ан-22А, са повредени, като решението за бъдещето им все още не е взето.

„В резултат на руската атака и окупацията на летището са нанесени значителни щети на неговата инфраструктура, офис сгради, хангари, както и унищожаване на самолетите на Ан-74Т, Ан-26-100 и Ан-225 " се казва в официалното съобщение на компанията.

5 самолета Ан-124-100 са изтеглени от Украйна и в бъдеще ще бъдат базирани на летище Лайпциг/Хале (LEJ). Тези самолети поддържат своите летателни часове чрез оперативни мисии в полза на НАТО, украинското правителство и някои хуманитарни полети. Ан-124-100 летят чак в Северна Америка, Близкия изток, Африка, Югоизточна Азия и Австралия.

Но в плана има нещо повече от просто паркиране на оцелелите самолети в LEJ. „Антонов“ трябва да измисли как да превози това, което е останало непокътнато в Гостомел, включително резервни части и двигатели, до Лайпциг. Има и малък въпрос за преместване на служителите й, някои от които висококвалифицирани, от Киев в Лайпциг. Но „Антонов“ потвърди миналата седмица, че ще изградят пълномащабна база в Германия.

Летище Лайпциг е подходящо за „Авиолинии Антонова“
Разположено западно от Дрезден и на север от границата между Чехия и Германия, денонощното летище Лайпциг е идеално за „Антонов“. LEJ в момента е четвъртият по големина въздушен товарен хъб в Европа, с годишен обем на товарен превоз от около 1,6 милиона тона. Обемът на товара през летището е 385 438 тона през първото тримесечие на тази година.

Летището разполага с 2 писти от категория IIIB с дължина 3600 m - достатъчно дълги, за да се справят и с най-тежко натоварените самолети на „Антонов“. Множество карго авиокомпании извършват около 70 карго полета на ден от и до Лайпциг, като се възползват от централноевропейското местоположение на летището и интермодалните възможности.

Въпреки че загубата на толкова много самолети и домашна база може да е достатъчна, за да изкара много авиокомпании от бизнеса завинаги, „Авиокомпания Антонов“ заема интересна ниша от пазара на въздушни товари - сегмента на превоза на тежки и свръхтежки нестандартни товари. Търсенето в този сегмент остава силно, докато предлагането на налични самолети остава ограничено, което го прави доходоносен сектор във въздушната карго индустрия.

Санкциите срещу Русия сериозно ограничиха дейността на базираната в Уляновск авиокомпания „Волга-Днепр“, основният конкурент на „Антонов“. Това не компенсира загубата на самолети или инфраструктура, но е положително за „Авиолинии Антонов“. През следващите 12 месеца тя смята, че ще изпълнява поне една тежка мисия на ден, като се очакват близо 1300 кацания. Междувременно „Антонов“ не даде срок за приключване на премесването си в Лайпциг.

Текст към снимка:
Повреда на самолетите и инфраструктурата на „Антонов“ след битките за летище Гостомел
Специалисти от „Антонов“ оценяват щетите


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


„АВИОЛИНИИ АНТОНОВ“ местят базата си от Киев/Гостомел в Лайпциг/Хале

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка