Невероятно, но факт - Airbus анулира поръчката за A321neo на Qatar Airways поради спора за повърхностите на A350

Pan.bg 26 яну 2022 | 07:56 views (1415) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на simpleflying.com

В продължаващия спор относно проблемите с деградацията на повърхностти на A350, Airbus обяви, че е анулирала поръчката на Qatar Airways за 50 A321neo. Това, което започна като доклади за необичайни проблеми с боята на А350 през януари 2021 г., ескалира значително през последните 12 месеца, като се очертава съдебна борба.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Първо съобщено от Bloomberg News, европейският производител на самолети е отменил дългогодишния договор за A321neo на 20 януари 2022 г., след като Qatar започна досъдебното производство за А350 в британския Върховен съд. Отбелязва се, че прекратяването на договора от Airbus е последвало предоставянето на аргументи за конструкцията на А350 по време на сесия за юридическо планиране на спора за самолета.

Въпреки че Qatar Airways демонстративно спря доставките на неизпълнените си поръчки за A350 на фона на ескалиращия спор, този ход на Airbus за прекратяване на отделен договор за различен тип самолети наистина е доста изненадващ. Говорител на Airbus потвърди новината за Simple Flying, заявявайки: „Потвърждаваме, че прекратихме договора за 50 броя A321 с Qatar Airways в съответствие с нашите права“.

Simple Flying се обърна към Qatar Airways, търсейки изявление от авиокомпанията. Към момента на публикуването на тази статия не е получен отговор.

През 2011 г. Qatar Airways направи поръчка за A320neo, която по-късно бе коригирана на 50 A321neo през 2017 г. Поръчката имаше каталожна цена от 6,35 млрд. долара. Две години по-късно Qatar Airways обяви, че преобразува 10 самолета от поръчката за 50 самолета във вариант Airbus A321LR.

Очертава се сблъсък в съдебната зала
През 2021 г. спорът за А350 се разгоря. Qatar Airways спря от полети своите засегнати A350 съгласно Инструкция на Катарската администрация за гражданска авиация, като по-късно авиокомпанията спря и доставките на оставащите A350.

По-късно през годината Airbus заяви, че търси правна оценка, тъй като смята, че неразкрита авиокомпания (вероятно Qatar Airways) уврежда репутацията й поради продължаващите искове за боя и влошаване на състоянието на повърхностите на самолетите.

Цялата ситуация допълнително ескалира, след като Qatar Airways заведе дело във Върховния съд на Великобритания. Превозвачът също така търси 600 милиона долара обезщетение и пропуснати ползи поради приземяването на неговия флот от A350. Според Reuters, процесуално изслушване по случая е насрочено в Лондон през седмицата от 26 април нататък.

Невероятно рядък ход
Докато авиокомпаниите отменят поръчки за самолети от време на време, обикновено поради финансови проблеми или променящи се пазарни условия, невероятно рядко е производител на самолети да бъде страната, която прекратява договора. Това се случва само при проблеми свързани с правителствени санкции. Ходът на Airbus от 20 януари 2022 г. може наистина да бъде първият случай когато производител на самолети анулира споразумение за поръчка, направена от авиокомпания.

Reuters отбелязва, че Qatar Airways се очаква да се бори с прекратяването на договора за поръчка на A321neo от страна на Airbus, въпреки отказа на авиокомпанията да приеме доставката на A350, докато спорът с влошаването на повърхносттите не бъде разрешен.

Докато голямо разследване, предприето от Reuters, разкри съобщения, че най-малко 5 други авиокомпании са забелязали дефекти в боята или повърхността на А350 от 2016 г. насам, катарският орган за гражданско въздухоплаване засега е единственият орган, който е наредил засегнатите самолети да бъдат спрени.

Текстове към снимки:
Qatar Airways първоначално направи поръчката за A321neo през 2011 г. (сн.: Airbus)
Qatar Airways надстрои поръчката си през 2019 г. от стандартния A321neo до A321LR (сн.: Airbus)
Въпреки оплакванията си за A350, Qatar Airways беше най-добрият оператор на този тип през 2021 г. (сн.: Vincenzo Pace / simpleflying.com)Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Невероятно, но факт - Airbus анулира поръчката за A321neo на Qatar Airways поради спора за повърхностите на A350

ПРЕДИШНА СНИМКА 2/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка