Израел иска САЩ да увеличат оръжейните си запаси в страната

Pan.bg 18 яну 2022 | 11:47 views (612) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Breaking Defense

Израел е подготвил списък с оръжейни системи, които възнамерява да поиска от САЩ да добавят към американските запаси за извънредни ситуации в Израел като предпазна мярка за бъдещи регионални конфликти, според източници от отбраната в страната.

Списъкът е строго засекретен, но източници заявиха, че включва въздушни боеприпаси, които според Израел ще са необходими, ако Израел предприе действия срещу ирански ядрени съоръжения или за защита от ракетни залпове на Хизбула от Ливан.

Запасите от оръжие известни като War Reserves Stock Allies, създаден през 80-те години на ХХ век, позволява на САЩ да „събират оръжия и оборудване в израелски бази за американска употреба по време на война“ според доклад на Изследователската служба на Конгреса на САЩ и включва ракети, бронирани превозни средства и артилерийски боеприпаси. По-късно САЩ измениха правилата за запасите, като заявиха, че Израел може да има директен достъп до запасите „в извънредни ситуации“ и оръжията могат да се прехвърлят чрез значително опростени канали за продажба по схемата Foreign Military Sales.

„Официално цялото това оборудване принадлежи на американската армия. Ако обаче има конфликт, Сили за отбрана на Израел могат да поискат разрешение да използва част от оборудването“ заяви израелски офицер, цитиран в доклада на CRS за 2020 г.

Това се е случило досага поне 2 пъти, според CRS: веднъж по време на конфликта през 2006 г. между Израел и Хизбула и още веднъж през 2014 г. за израелска операция срещу Хамас. От своя страна САЩ също симулираха прехвърляне на запаси от оръжия по време на двустранно военно учение през 2019 г.

Израелското МО отказа да коментира този доклад. Израел, разбира се, директно закупува отбранителни артикули от САЩ, които одобриха близо 1,5 милиарда долара за големи продажби на оръжия през фискалната 2021 г. – но високопоставен израелски източник от отбраната каза пред Breaking Defense, че увеличаването на американските запаси в Израел си има своите предимства. Първо, тъй като оръжията са собственост на САЩ, те не засягат военния бюджет на Израел, докато не са необходими. Второ, докато Израел поема сметката за поддръжката на системите, те се съхраняват в контролирани от САЩ зони на бази на ВС на Израел.

Запасите от боеприпаси са остра тревога за израелските планиращи, след като миналата година страната изчерпи запасите си за ЗРК Iron Dome при ударите от Хамас от Газа. Breaking Defense също така съобщи, че Израел ще поиска в запасите да бъде включена новата противобункерна бомба GBU-72 на Америка, която се счита за необходима както за потенциални операции срещу тунелните системи в Газа, така и за поразяване на укрепени ирански ядрени обекти.

Що се отнася до това дали САЩ ще увеличат запасите си, това зависи от Белия дом, който ще оцени политическите последици, и от Конгреса, който по закон определя горната граница на стойността на съхраняваните там боеприпаси. Като се има предвид продължаващата борба на Капитолийския хълм за директното финансиране на ЗРК Iron Dome, да не говорим за общата му дисфункция, бъдещето на увеличаването на американските запаси в Израел е мътно повече от всякога.

Текст към снимка: Ракетите, изстреляни към Израел от северната част на Ивицата Газа и отговорът от израелската система за противоракетна отбрана, известна като Iron Dome (Железен купол) оставят ивици в небето на 14 май 2021 г. над град Газа. (Снимка от Фатима Шбаир/Getty Images)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка