Warning: getimagesize(https://topwar.ru/uploads/posts/2022-01/thumbs/1642223716_5.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Temporarily Unavailable in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Срокът за експлоатация на изтребителя от пето поколение F-22 в САЩ ще бъде удължен

Pan.bg 15 яну 2022 | 15:31 views (1090) commentaries(0)
img pan.bg

Американското командване разглежда въпроса за модернизация на изтребителя от пето поколение F-22. Припомняме, че това са първите изтребители от пето поколение, които се появиха в света. И за разлика от F-35, САЩ не изнасят тези бойни самолети в други държави.

Според командването на ВВС на САЩ, модернизацията на изтребителите F-22 Raptor значително ще разшири възможностите им за откриване на цели. Основната задача е да се оборудва F-22 с такива сензори, които ще позволят 100% откриване на самолета на противника до момента, в който той може да открит визуално F-22. В същото време се отбелязва, че технологичното ниво на обновената авионика ще бъде такова, че няма да има трудности при откриване на най-модерните средства на вражеската авиация, включително "стелт".

Както се оказва, става дума за сензорите на оптико-електронната система IRST, която позволяват откриване на цели в инфрачервения диапазон и тяхното съпровождане.

Предвижда се и оборудване на изтребителите F-22 Raptor със системи, които биха позволили на пилотите ефективно да обменят данни с дронове, с които се извършва съвместна операция. За целта се планира надграждане на мултимедийния шлем Scorpio. Пилотът, управляващ F-22, ще получи информация от БЛА за „визьора“ на такъв шлем, което, както се посочва, ще му позволи да вземе оперативно решение във формата на провежданата операция.

Плановете за модернизация на F-22 повдигнаха въпроси в експертните среди. По-специално въпросите са свързани с факта, че преди няколко години Пентагонът обяви готовността си да изведе от експлоатация F-22 до 2023-2024 г., а вместо това ведомството планира да изразходва средства за преоборудване на бойните самолети, което трудно може да отговаря на планове за отказ от експлоатацията на бойните машини. Съответно, сроковете за експлоатация на F-22 Raptor в САЩ ще бъдат удължени.

Това от своя страна, това може да показва и известно недоволство на ВВС на САЩ от изпълнението на програмата на другите изтребители от 5-то поколение – споменатите F-35. Досега не е било възможно да се отстранят редица идентифицирани проблеми, един от които е свързан с нестабилността на системата за подаване кислород на пилота.

Източник: /topwar.ru Снимка: topwar.ru

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка