ЧЕСТИТО: 9 ГОДИНИ ЛЕТИЩНА КОНТРОЛНА КУЛА СОФИЯ

Pan.bg 05 дек 2021 | 11:32 views (506) commentaries(0)
img
pan.bg
Стефан Геков - РВД


На 5-ти декември 2021 г. се навършват 9 години от откриването летищната контролна кула на столичния аеропорт.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

На 16 юни 2006 УС на ДП РВД взима решение за създаване на проект за изграждане на новата летищна кула. През 2007 г. е назначен експертен технически съвет със задача да изготви техническо задание на проекта. Разработен е предварителен вариант на „пътна карта“ за изпълнението му и е получено разрешение от ГД“ГВА“ за достигане на височина на Кулата до 55 метра.

През 2008 г.е проведена открита процедура за конкурс за придобиване на идеен проект за изграждане на новата Кула. През 2009 г. е сключен договор за изработване на технически инвестиционен проект, както и договор за изграждане на ограда и изваждането на терена извън охраняемата зона на летище „София“ .На 6 януари 2010 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството издава разрешение за строеж на обект „Нова летищна кула с прилежаща инфраструктура към нея“.

На 19 юли 2011 г. приключва процедурата по избор на изпълнител на проекта. На 02 септември същата година е направена първата копка на строежа на новата Летищна Кула. Изпълнителят имаше отговорната задача да проектира, изгради и предаде обекта до ключ. Разгънатата застроена площ е 2 400 кв.м.и височина – 50м. В проекта прецизно са обмислени и проектирани разположението, функционалното определяне на работните места, площта за оперативната зала за обслужване на въздушното движение и метеорологично обслужване, както изискванията за обзор към полосата за излитане и кацане, пътеките за рулиране, перона и възможност за излаз на открита площадка.за наблюдение.

Изготвен е анализ по определяне на работните места на ръководителите на полети и редът за разполагане на позициите в контролната зала. На 5-ти декември 2012 г. на официална церемония министърът на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски връчи символичния ключ за новата ЛКК на тогавашния директор на ДП“РВД“ Диян Динев. За откриването беше направен специално за случая и 3D Maping прожекция на Кулата.

Снимки - архив списание КРИЛЕ, Димитър Ставрев - 5 декември 2012 г.

Новата кула на летище София
image

Новата кула дава прекрасни условия за работа на персонала на РВД - 360-градусов обзор, модерна техника, перфектна ергономика на работните места.
image


Работата на група "Анаконда" на летище София за чистене на снега
image

image

Ето и един цветен малък ползвател на летище София
image
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЧЕСТИТО: 9 ГОДИНИ ЛЕТИЩНА КОНТРОЛНА КУЛА СОФИЯ

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка