Поредна стъпка към сливането на "Сухой" и РСК "МиГ"

Pan.bg 02 дек 2021 | 16:10 views (1715) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на mil.press

Съветът на директорите на руската Обединена авиостроителна корпорация (ОАК) одобри сливането на двете най-големи руски създатели на бойни самолети - "Сухой" и РСК "МиГ", както и окончателното им интегриране в структурата на ОАК. Това съобщиха в четвъртък, 2 декември, от пресслужбата на корпорацията пред ТАСС: „На заседанието на борда на директорите на ОАК, проведено на 30 ноември, бе одобрено сливането на АО "ОАК", АО "Компания "Сухой" и АО "РСК "МиГ“".

Според представители на корпорацията въпросът за реорганизацията на ОАК под формата на присъединяване на "Сухой" и РСК "МиГ" към нея е внесен за извънредно общо събрание на акционерите на ОАК, насрочено за януари 2022 г.

„Предстоящото сливане е най-важното събитие за авиационната индустрия. Извършена е подготовка, разработени са детайли, за да започне формирането на единен субект на руската авиация – структура, която може да даде мощен тласък на развитие на авиационния комплекс в "Ростех" и цялата индустрия“ сподели генералният директор на ОАК Юрий Слюсарь.

Както уточниха от ОАК, управлението на компаниите "Сухой" и РСК "МиГ" вече бе централизирано по-рано. „Функциите на едноличен изпълнителен орган (ЕИО) на "МиГ" бяха прехвърлени на "Сухой", а функциите на ЕИО "Сухой" бяха прехвърлени на ПАО "ОАК"“ обясниха от пресслужбата на ОАК.

През март 2021 г. стана известно, че държавната корпорация "Ростех" ще консолидира структурите на ОАК, "Сухой" и РСК "МиГ" в единен корпоративен център за строителство на самолети, който ще поеме управлението на програмите за самолети и други активи на ОАК.

ОАК бе създадена през 2006 г. за консолидиране на конструкторски бюра и предприятия за производство на самолети в Руската федерация. Корпорацията включва АО "Гражданские самолеты Сухого", корпорация "Иркут", АО "ОАК–Транспортные самолеты", компаниите "Ил", "Туполев", "Сухой", РСК "МиГ", "Авиастар-СП" и други активи.

През 2020 г. процесът на интегриране на ОАК в държавната корпорация "Ростех" приключи.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка