Новите възможности на модернизирания ЗРАК "Панцир-С1M"

Pan.bg 01 дек 2021 | 07:46 views (840) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на mil.press

"Модернизираната зенитно-ракетно артилерийска система (ЗРАК) „Панцир-С1М“ ще се превърне в един от основните елементи на руската многослойна система, предназначена за борба с безпилотни летателни апарати" заяви пред ТАСС Сергей Михайлов, заместник-генерален директор на холдинга "Высокоточные комплексы" (част от държавната корпорация "Ростех") по време на международното изложение за отбранителна индустрия EDEX 2021, което се провежда от 29 ноември до 2 декември в Кайро (Египет).

„Противодействието на безпилотни летателни апарати е една от най-неотложните задачи, пред които са изправени съвременните системи за ПВО. В момента руската индустрия произвежда два типа оръжия против БЛА - т. нар. soft kill с електронно потискане, и hard kill с физическо унищожаване. И двата типа системи бяха представени за първи път на изложението IDEX 2021 в Абу Даби.

""Панцир-С1M" ще се превърне в един от ключовите компоненти в групата средства за физическо унищожаване на БПЛА. ЗРАК "Панцир-С1М" показва висока икономическа ефективност в борбата срещу съвременните дронове. Използваните боеприпаси ни позволяват да постигнем гарантирана рентабилност при поразяване на цели. Може да се предположи с висока сигурност, че "Панцир-С1М" е най-евтиното средство в света за противодействие на БЛА“ допълни Сергей Михайлов.

"Панцир-С1М" получи нови хиперзвукови зенитни управляеми ракети, поради което обхватът на унищожаване на целта бе увеличен от 20 на 30 km, а височината от 15 на 18 km. Като цяло обемът на поразяванате зона е увеличен три пъти. Наред с новите ракети комплексът може да използва и ракети от по-ранния комплекса „Панцир-С1“. Освен това е увеличена незабележимостта и устойчивостта на средства за РЕБ и е подобрена огневата ефективност за единица време.

В края на август на изожението "Армия-2021" бе съобщено, че "Рособоронекспорт" е подписал първия договор за доставка на модернизирания ЗРАК "Панцир-С1М" в чужбина.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка