Air Force Magazine: Във ВВС САЩ се появиха проблеми с бойната готовност на самолетите

Pan.bg 27 ное 2021 | 12:52 views (739) commentaries(0)
img
pan.bg

Показателите за бойна готовност на изтребителната авиация на ВВС на САЩ през 2021 г. значително намаляха – без да са достигнали целевите показатели. Най-боеспособни във фронтовата авиация са щурмоваците А-10– благодарение на програмата за модернизация – но от тях във войната няма голяма полза, пише Air Force Magazine.

Публикуваните от ВВС данни се отнасят за пет типа самолети. Освен споменатите по-горе щурмови самолети, това са изтребители F-15, F-16, F-22 и F-35. Всеки от тях не е могъл да достигне бойна готовност 80 процента, зададена от Пентагона – напротив, показателите само се влошили.

Бойната готовност на американските самолети се оценява по два параметъра. Ако самолетът е в състояние да изпълни поне една от основните си задачи, той се счита за боеспособен. Например F-16 е предназначен за въздушен бой, поразяване на наземни цели и потискане на противовъздушната отбрана на противника. Ако Fighting Falcon е в състояние да изпълни и трите задачи, се казва, че е напълно боеспособен.

Командването на ВВС не предостави данни за такива самолети, а делът на просто боеспособните F-16D за годината намаля от 72 на 69 процента. Бойната готовност на тежките F-15, както и на невидимите F-35 също падна под 70 процента. На последните се прогнозира още по-голям спад във връзка с наближаващата дата на първия основен ремонт на двигателите, за които няма достатъчно резервни части.

Възрастните F-15 имат подобни проблеми. Поради превишаване срока на служба им, техният парк е обременен с множество ограничения, а много доставчици на резервни части са затворили бизнеса си. Най-лошата от всички бойна готовност сред най-бойните изтребители е F-22 Raptor. Малкият самолетен парк, сложността и високата цена на поддръжката им доведоха до факта, че готовността на F-22 за изпълнение на задачи едва надхвърля 50 процента. Принос за това има и ураганът Майкъл, който през 2018 г. сериозно повреди една десета от флота на Raptor.

Източник: rg.ru Снимка: U.S. Air Force/Wikimedia.org

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка