МО за падналия МиГ-29: До последно пилотът не е осъзнавал ситуацията (video)

Pan.bg 24 сеп 2021 | 13:55 views (3211) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: dir.bgПодполковник Терзиев не е имал в практиката си подобна стрелба с изтребителя по падаща мишена нощно време, стана ясно на брифинг на военното министерство, на който вдовицата потърси отговори за трагедията

Министерство на отбраната е приключило с всички дейности, които по закон трябва да се извършат за изясняване на обстоятелствата, свързани с инцидента с падналия МиГ-29, при който трагично загина подполковник Валентин Терзиев. Това каза министърът на отбраната Георги Панайотов на брифинг пред медиите.

На брифинга присъства и съпругата на подполковник Терзиев г-жа Димитрина Попова. Министърът на отбраната заяви, че с г-жа Попова вече са провели среща на четири очи.

image

"Това, което аз изразих пред нея, е че сме направили всичко, което можем и истината е най-важната. Разследването на прокуратурата продължава", каза той.

Последно са разчетени данните от черната кутия, направено със съдействието на руския производител, в присъствието на наши представители - полк. Василев. Той е и ръководител на екипа, изготвил доклада във връзка с катастрофата, предаде БНТ.

"Министерство на отбраната и служба Военна полиция свършиха, всичко, което беше по наша юрисдикция. Не беше лесно. Особено изваждането на черната кутия, разчитането ѝ. Всички решения, бяха правилните и затова сега разполагаме с всички факти и обстоятелства", каза Панайотов.

Проведени са разговори с всички участници, разчетени са радарите, които са се намирали в района на учението.

Димитрина Попова попита полковник Василев, ако причина за катастрофата не е човешка грешка и няма техническа неизправност на самолета, какво е загуба на пространствена ориентация и защо не се води пилотска грешка.

Полк. Василев разясни, че загубата на пространствена ориентация се получава поради психофизичните особености на организма. Когато полетът се извършва без визуални ориентири извън кабината, с малки линейни ъглови отклонения, може самолетът да промени пространственото си положение в голяма степен без пилота изобщо да се ориентира като това.

Ако пилотът осъзнава ситуацията и предприеме грешни действия, е пилотска грешка. В случая обаче пилотът не е осъзнал в каква ситуация се намира и не се счита за пилотска грешка. Последните му действия са да докладва. Ако осъзнава, че се намира в аварийна ситуация, той няма да направи тази грешка, каза полк. Василев.

Разследването е в четири посоки - организация на летателната дейност, самият полет, медицинското състояние на пилота
и техническата изправност. Но в публичното пространство може да се изнесе само информация за самия полет. Всички останали документи в момента са в прокуратурата.

"Не са открити нарушения, които да са оказали пряко въздействие върху инцидента", обясни полковник Василев.

След поразяването на целта и преместване на погледа в кабината, пилотът трябва да проконтролира позицията на самолета, според мен не го е направил, защото при записването на данните няма нито един момент, в който самолетът да е приведен в хоризонтално положение, преди да се докосне до водната повърхност. Възникнала е зрителна илюзия, че самолетът е в хоризонтално положение заради загубата на пространствена ориентация, добави Василев.

"Документите не могат да се предоставят в пълния им обем на външни лица, защото има класифицирана информация. Ще поискам писмено разрешение от прокуратурата да ви предоставя некласифицираната информация", обеща министърът на съпругата на подполковник Терзиев.

Военна полиция по закон няма право да посочва виновни, това е работа на прокуратурата. След като тя си свърши работата, аз мога да назнача служебна проверка, която да борави с документи, а те са в прокуратурата, добави Панайотов.

МО няма право да разгласи името на ръководителя на мисията, не може да започне служебна проверка. Това трябва да стане, след като прокуратурата си свърши работата. Тогава може да се търсят виновни, обясни военният министър.

На въпрос на Попова командирът на ВВС ген.-майор Димитър Петров заяви, че подполковник Терзиев е провеждал подготовка за учението от началото на годината, а за стрелбите около месец. По време на подготовката не се извършват стрелби.

Попова настоя за отговор кога е извършвана подобна стрелба с МиГ-29 по падаща мишена, нощно време, но не получи конкретен отговор.

От МО обясниха обаче, че подобно нощно учение на стрелба, при която загина пилотът, не е изпълнявано с години, но един час преди фаталния инцидент е било проведено такова учение от друг пилот. И посочиха, че редица други учебни стрелби, неизвършвани от 15 и 19 години, са проведени миналата година.

Самият Терзиев не е имал в практиката си такава нощна стрелба по мишена, каквато е изпълнявал по време на фаталното учение, а дневна стрелба с МиГ-29 е имал в практиката си един път, преди 5-6 години. Зад гърба си обаче е имал четири нощни учения.

Защо на 47-годишен пилот е дадено да изпълни това военно упражнение, което не е изпълнявал никого? - попита още вдовицата.

Отговорът беше, че час преди фаталният инцидент, друг пилот също е изпълнил задачата, както и, че всички военни, независимо от годините им, трябва да преминат през такава подготовка. Оценката на ръководството и самия Терзиев е била, че той може да изпълни задачата.

В заключение министърът на отбраната подчерта, че планирането и ученията са част от армията, която е в състояние да ги изпълнява.

"Военните ни ежедневно се готвят за боеспособност. Ние сме в състояние да изпълняваме Конституционните си задължение при ресурсни ограничения. Няма да престанем да го правим. Нашето желание е да стигнем до истината и убеждението ми е, че като МО го направихме", заяви в заключение военният министър и посочи, че оттук нататък се чака заключението на Военна прокуратура.

На свой ред Димитрина Попова попита военния министър: Искам да ми кажете, гледайки ме в очите и в присъствието на сина ми, изпълнени ли са всички необходими изисквания в летателната подготовка за извършването на такова учение от подполковник Валентин Терзиев, като подчерта че иска отговор реално, а не какво е на хартия.

Отговорът беше "да".

На въпрос дали ще бъде търсена отговорност за случилото се от ръководителя на учението, Георги Панайотов отговори: „Звеното във Военна полиция, което се оглавява от полк. Василев, по закон няма право да посочва виновник. Прокуратурата е органът, който разследва инцидента и търси престъплението. Аз като министър на отбраната мога да търся виновни, след като прокуратурата си свърши работата. Това става след назначаване на служебна проверка. Такава до момента не е назначена. Тя трябва да има с документи, с които да борави. Тези документи са предадени на прокуратурата”. И добави: „Прокуратурата не е съгласна да започнем служебна проверка преди те да са си свършили работата”.

„Благодаря на медиите и на министър Панайотов, че ми обърна внимание и предостави възможността за тази среща. Благодаря и на ВВС. Въпреки моята лична загуба, летателната дейност трябва да продължи. С когото и друг да се беше случило това, ако Валентин Терзиев беше там, той също щеше да продължи”, каза в края на срещата Димитрина Попова. /nova.bg/


В пресконференцията участваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, директорът на Служба "Военна полиция" бригаден генерал Ивайло Сотиров, представители на 3-та авиационна база "Граф Игнатиево" и на Дирекция "Правно-нормативна дейност в отбраната".

Преди дни министърът съобщи, че е извлечена информация от черната кутия на разбилия се на 9 юни край Шабла изтребител. Резултатите потвърждават заключенията на Военна полиция от първоначалния доклад, който сочеше като причина човешка грешка. Черната кутия на разбилия се във водите на Черно море изтребител беше изпратена за разчитане в Русия, след като я извадиха от 70 метра дълбочина със скъсан лентов кабел.


Видео:
https://www.facebook.com/watch/?v=1167719330383522

www.facebook.com/watch/?v=3120213841546371

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка