ВМС на САЩ и Boeing с първото дозареждане във въздуха между MQ-25 Stingray и F-35C

Pan.bg 17 сеп 2021 | 19:59 views (1270) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на boeing.com

На 13 септември 2021 г. F-35C проведе първото си дозареждане във въздуха от безпилотният танкер на американския флот MQ-25 Stingray. Изтребителят стана третият тип самолет, който получава гориво от първата безпилотна система на ВМС, предназначена за разполагане на борда на самолетоносачи.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Тестовият БЛА Boeing MQ-25 T1 и F-35C от въздушна изпитателна ескадрила 23 на ВМС извършиха 3-часова мисия на 13 септември, излитайки от летището в Сейнт Луис (Илинойс), след което преминаха през процес на скачване и дозареждане с гориво. Пилотът на ВМС проведе проучвания и оценки на MQ-25, преди да се скачи с неговия дрог при скорост 416,7 km/h и височина 3048 метра. След това оператора на MQ-25 в наземната контролна станция инициира прехвърлянето на гориво към F-35C.

„Всеки полет на Т1 с друг тип/модел самолет ни приближава с една крачка към бързото доставяне на напълно съвместим с мисията БЛА MQ-25 на флотските ударни групи” заяви мениджърът на програмата във ВМС капитан Чад Рийд.

Това дозареждане с гориво последва 6-часов пробен полет на 18 август, когато MQ-25 дозареди за първи път летящ радар E-2D Advanced Hawkeye. E-2D първоначално не бе създаден за дозареждане с гориво, но бе модифициран, за да добави тази възможност през 2019 г.

„След като влезе в експлоатация, MQ-25 ще дозарежда с гориво всяка флотска платформа способна на това. Този полет ни доближава към приемането на Stingray във флота, където способностите му ще увеличат значително обхвата и оперативната гъвкавост на въздушното крило на самолетоносачите“ допълни Рийд за полетните тестове през август 2021 г. между T1 и 20-а ескадрила за изпитание и оценка на ВМС (VX) 20.

Първият въздушен тест за дозареждане с гориво бе извършен на 4 юни, когато F/A-18E-F Super Hornet бе дозареден във въздуха от безпилотния танкер за първи път в историята на морската авиация. При тази първа въздушна среща с дрона, F/A-18E/F Super Hornet се приближи да направи измервания, осъществи няколко „сухи връзки“, за оттренира свързването и отделянето от танкера, и направи 2 реални дозареждания, като 136,2 и след това още 11,35 литра гориво бяха прехвърлени на различни височини и условия на летене.

Миналия месец ВМС и Boeing проведоха във виртуална среда първото изпитание в управляема/неуправляема среда между Stingray и Super Hornet, при която пилотираният самолет, без намеса от наземната станция за управление, комуникира директно с дрона-танкер, за да даде указания къде и кога да се срещне с него за дозареждане с гориво.
Началникът на операциите на ВМС адм. Майк Гилдей заяви, че тези тестове са „наистина първият ни пробив към въздушното крило на самолетоносача на бъдещето. Научихме как да интегрираме и как да използваме безпилотни и пилотирани апарати съвместно по начин, който ще бъде доста ефективен. Научаваме много за MQ-25 по отношение на използването му в авиокрилото. Това ни дава по-голяма представа по отношение на посоката, в която трябва да се движим в бъдеще“.

В допълнение към тези въздушни тестове за дозареждане с гориво, MQ-25 T1 е направил 36 полетни теста, предоставяйки на програмата ценна информация за аеродинамиката, задвижването, насочването и управлението преди началото на доставките на самолети за инженерно-производствено развитие MQ-25.Тъй като всеки тип самолет е аеродинамично различен и взаимодейства с фланг-конуса на MQ-25 по различен начин, тези полети на живо, които разполагат с обширни инструменти за измерване на условията по време на зареждането с гориво, помагат на Boeing и ВМС да разберат всички взаимодействия между пилотирания и безпилотния самолет и може да направят необходимите софтуерни корекции.

ВМС на САЩ, че ще започнат да разполагат на борда Палубна многоцелева ескадрила с безпилотни апарати (VUQ) 10 по-късно тази година, последвана от още 2 ескадрили с MQ-25A - VUQ-11 и 12, които ще бъдат базирани на борда на самолетоносачи на ВМС през 2021.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ВМС на САЩ и Boeing с първото дозареждане във въздуха между MQ-25 Stingray и F-35C

ПРЕДИШНА СНИМКА 2/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка