Главният конструктор на украинския "Антонов": F-35 е изостанал и безполезен за Украйна

Pan.bg 05 авг 2021 | 19:14 views (2881) commentaries(0)
img
pan.bg

Изтребителите F-35 на ВВС САЩ се оказаха безполезни бойни самолети срещу Русия. Това се дължи на мощни РЛС, които активно сканират въздушното пространство в радиус от няколкостотин километра, недопускайки американските F-35 дори да се доближат до границите.

Информация по този въпрос беше обявена от главния конструктор на украинското предприятие "Антонов", който подчерта, че дори при влизане на Украйна в НАТО изтребителите от пето поколение няма да могат да осигурят необходимата защита.

„Паркът, който съществува днес във ВВС на Украйна, е съветска техника. Трябва да се обслужва, търси или да се създават резервни части, но това по никакъв начин не създава нови възможности. Предвиденият ресурс на самолетите на тактическата авиация, които сега са на въоръжение - това е 2030 година. Някой се опитва да фантазира за около 2035 г. и дори след това, но тогава вече ще бъдат музейни експонати.

Концепцията за обновяване на ВВС на Украйна трябва да се разглежда изключително в светлината на колективната регионална система за сигурност на ПВО. Това е от системно значение, защото трябва да разберем, че същият F-35 в Украйна няма да работи. Дори когато станем членове на НАТО, на границата с Руската федерация има непрекъснато радиолокационно поле, което вече е в състояние да открива и обекти с ниска радарна видимост“, каза Александър Лос, главен конструктор на украинското предприятие „Антонов“.

Трябва да се отбележи, че освен мобилните радари, използвани от руските комплекси С-300, С-350 и С-400, въздушното пространство се сканира активно и от руските задхоризонтни РЛС, които дават възможност за откриване на изтребители F -35 на няколко хиляди километра и по тази причина разполагането в Европа дори на стотици изтребители F-35 не дават на НАТО абсолютно никакво предимство.

Източник: avia.pro Снимка: avia.pro

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка