Falcon Heavy ще стартира основната мисия на НАСА

Pan.bg 24 юли 2021 | 14:17 views (440) commentaries(0)
img
pan.bg

Американската компания SpaceX е получила договор от НАСА за стартиране на мисията Europa Clipper до Юпитер с помощта на свръхтежка ракета Falcon Heavy, съобщава ArsTechnica.

Стартовите услуги се оценяват на 178 милиона долара. Europa Clipper трябва да стартира през октомври 2024 г. Изданието отбелязва, че използването на услугите на SpaceX ще позволи на НАСА да спести около 2 милиарда щатски долара, в което са оценени разходите за стартиране на мисия с помощта на усъвършенстваната свръхтежка ракетна Space Launch System (SLS), създадена от компанията Boeing.

Europa Clipper има бюджет от 4,25 милиарда долара. Основната задача на мисията е да изследва юпитеровия спътник Европа, в чийто подледен океан е възможен живот. За целта Europa Clipper трябва да извърши 44 облитания на този спътник. Според ArsTechnica, мисията до Европа е една от най-важните за НАСА през настоящото десетилетие.

През февруари Олег Кораблев, заместник-директор на Института за космически изследвания (ИКИ) на Руската академия на науките (РАН), член-кореспондент на РАН, припомни, че през 2000-2010 г. се разработвала руско-европейско-американска мисия, което включвала изпращане на междупланетната космическа станция Europa Jupiter System Mission до Европа, /един от спътниците на Юпитер/, в чийто подледен океан е възможен живот.

През май 2016 г. НАСА, позовавайки се на проучване, публикувано в списание Geophysical Research Letters от учени от Лабораторията за реактивно движение в Пасадена, съобщи, че химическият баланс на подледния водоем на Европа напоминя този на земния океан.

Европа е един от основните кандидати за източника на извънземен живот в Слънчевата система. Под заледената повърхност на Европа може да има подледен океан или слой вискозен лед. Солената вода под повърхността на спътника на Юпитер може да е два пъти повече, отколкото в океаните на Земята. Телескопът Хъбъл е регистрирал водни гейзери в Европа през 2012 г. На Земята се наблюдават подобни условия, например, в хидротермалните полета на Изгубеният град на Средноатлантическия хребет.

Източник: lenta.ru Снимка: kurs.com.ua

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка