Финландия и Швеция се присъединяват към мисията на НАТО за "Еър полисинг" над Прибалтика

Pan.bg 21 апр 2021 | 10:35 views (627) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на janes.com

Страните от Партньорството за мир (PfP) Финландия и Швеция, за първи път се присъединиха към мисията на НАТО за "Еър полисинг" над Прибалтика (BAP), обяви Алиансът на 20 април 2021 г.

Коалиционното въздушно командване на НАТО заяви, че двете държави от PfP ще се присъединяват към Естония, Германия, Италия, Латвия, Литва и Полша за първата съвместна итерация на учението Ramstein Alloy 21-1, което ще се състои на 20 до 21 април 2021 г.

„Учението ще обхване двудневно обучение, практикувайки реални сценарии, пред които е изправен персонал, разположен в подкрепа на BAP. Обхванатите сценарии ще бъдат бавно прихващане на Ан-2 и загуба на комуникация с цивилен самолет с ескортирането му. Фокусът върху други области като симулирано катапултиране на екипажа с активиране на веригата за търсене и спасяване, бойно обучение "въздух-въздух", дореждане във въздуха и други ще се случат в по-късните итерации на учението“ заявиха от НАТО и добавиха: „Важно е последователно да се тренират и практикуват процедури и процеси на координация между съюзниците и партньорите“.

Мисията на НАТО за "Еър полисинг" над Прибалтика се провежда от всички съюзници в Европа. Мисията BAP е едно от няколкото начинания, при които нациите с изтребителна способност осигуряват защита на онези без нея. Друга е наскоро конституираната мисия на южния Air Policing в България и Румъния, както и подобни мисии, които обхващат Албания, Исландия, Словения и страните от БЕНЕЛУКС (Белгия, Холандия и Люксембург).

Архивна снимка, показващо Eurofighters от мисията BAP провеждащи съвместни тренировки с финландски F/A-18. (сн.: НАТО)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка