Индийските ВМС приеха на въоръжение първата ескадрила хеликоптери Dhruv ALH Mk III

Pan.bg 21 апр 2021 | 10:14 views (488) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на janes.com

На 19 април 2021 г. на церемония, проведена в авиобаза Hansa в Гоа (югозападното крайбрежие на Индия) индийските ВМС (IN) приеха на въоръжение в първата си военноморска авиоескадрила проектирания и построен в Индия усъвършенстван лек хеликоптер Dhruv Mk III (ALH).

Домакините от „Индийска военноморска авиоескадрила (INAS) 323“, за момента ще експлоатира трите хеликоптера, предадени на IN от държавния производител Hindustan Aeronautics Limited (HAL) на 5 февруари 2021 г. в последния ден от авиоизложението Aero India 2021 в Бангалор. Наред с други задачи хеликоптерите ще бъдат използвани за крайбрежно наблюдение, въоръжено патрулиране и операции за търсене и спасяване.

Двудигателният вертолет е първият от 16 от типа, поръчан от ВМС през 2017 г. Други 16 ALH са поръчани по това време за Индийската брегова охрана (ICG), като HAL също й достави първите три вертолета в началото февруари 2021 г.

5,5-тонните вертолети от варианта Mk III ще допълнят и в крайна сметка ще заменят изчерпващите се флоти на IN и ICG от строените по лиценз леки хеликоптери (LUH) Chetak (Aérospatiale Alouette III), които са в експлоатация от 1969 г. и достигат края на техния общ технически живот.

Според HAL останалите хеликоптери по съответните договори са в „различни етапи на производство и летателни изпитания“ и са планирани за доставка в рамките на договорения график до края на 2021 г.

На снимката: Хеликоптер на ВМС на Индия Dhruv ALH Mk III. Той ще бъде един от трите, експлоатирани от INAS 323: първата морска авиоескадрила на IN, оборудвана с местно проектирана и изградена платформа (чрез Бюрото за информация за пресата на МО на Индия)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка