Сингапурските авиотанкери A330 MRTT постигаха пълна оперативна способност

Pan.bg 21 апр 2021 | 09:41 views (342) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на janes.com

На 20 април 2021 г. на церемония в авиобаза Чанги (Изток) ВВС на Република Сингапур (RSAF) декларираха, че техния флот от 6 самолета Airbus A330-200 Multi-Role Tanker Transport (A330 MRTT) е напълно оперативно готов.

Постигането на пълна оперативна способност (FOC) идва след програма, която стартира веднага след като първият A330 MRTT пристигна в Сингапур на 14 август 2018 г. след трансформация в завода на Airbus Defense and Space в Хетафе, Испания, на база търговски пътнически самолет A330-200 във вариант за дозареждане "въздух-въздух" (AAR), поддръжка на въздушни превози и операции за аеромедицинска евакуация (AME).

На церемонията министърът на отбраната на Сингапур Ннг Енг Хен подчерта, че FOC на A330 MRTT е част от текущите усилия за поддържане и подобряване на способностите на RSAF, за да отговорят те на променящите се оперативни нужди. Новият самолет замества четирите самолета Boeing KC-135R Stratotanker, експлоатирани преди това от 112-а ескадрила. ВВС на Сингапур прекратиха експлоатацията на обновените бивши платформи на USAF през юни 2019 г. и оттогава напълно преминаха към A330 MRTT.

„A330 MRTT бележи поредната стъпка в разширяването на обхвата на флота от самолети на RSAF. Това пътуване към дозареждане с гориво във въздуха започна за Сингапур преди повече от 30 години. То получи тласък преди 20 години с KC-135 Stratotanker, непосредственият предшественик на A330 MRTT, който вече е пенсиониран” сподели министър Хен.

Той също така отбеляза усилията на инженерите на Агенцията за отбранителна наука и технология (DSTA), участващи в разработването и доставката на новия самолет, които „позволиха да бъдат решени оперативни и технически проблеми, като бумът [AAR], не покриваше заложените от производителя стандарти по време на полетните изпитания”.

На снимката: Персоналът на RSAF и DSTA, участващ в разработването и въвеждането в експлоатация на A330 MRTT, позира пред флота. Типът достигна пълна оперативна способност на 20 април. (сн.: Janes/Kelvin Wong)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка