Rafael с разработката на ракета за наземна система за ПВО

Pan.bg 28 фев 2021 | 12:38 views (511) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com, Теодора Стоянова

Израелската държавна компания Rafael Advanced Defense Systems Ltd. завърши разработката на ракетата “въздух-въздух” I-Derby ER (Extended Range) за наземно базирана противовъздушна отбрана. По време на тестове, проведени по-рано тази седмица в южната част на Израел, Rafael извърши наземно изстрелване, за да изпита възможностите за управление и контрол, навигация и траектория на полета на ракетата.

Тези тестове са много важен момент в разработката на I-Derby ER, която е най-новата и усъвършенствана електромагнитна ракета “въздух-въздух” на Rafael, и бележат завършването на разработката на ракетата за наземна система за ПВО.

Бригаден ген. (о.з.) Пини Юнгман, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на Дирекцията за въздушни и ракетни отбранителни системи в Rafael, заяви: “Rafael e домът на ракетите „въздух-въздух“ от основаването на Израел, когато разработихме първата в страната ракета “въздух-въздух“ – Shafrir. От тогава Rafael се отличава с разработки на различни ракети от типа “въздух-въздух”, като много от тях днес оперативно се използват от Израелските отбранителни сили и от военновъздушните сили по света. Тази седмица осъществихме поредица от тестове при разработването на последната ER версия на ракетата I-Derby, която позволява изстрелване отвъд визуалния хоризонт (BVR) на повече от 100 км. Това е ключов момент при разработването на ракета с най-усъвършенствани възможности, като й дава значителни предимства за прихващане по време на битки “въздух-въздух”, както и при използване на система за противовъздушна отбрана “земя-въздух”. Тези постижения осигуряват значително въздушно превъзходство на пилота на изтребителя или на командира на ПВО.”

Ракетата I-Derby ER на Rafael е ракета “въздух-въздух” с голям обсег от над 100 км с двуимпулсен двигател и активно търсещ радар, като осигурява на бойните самолети изключителни предимства при малки разстояния или отвъд визуалния хоризонт. Ракетата може да работи в режим “стреляй и забрави”, което дава възможност на оператора да атакува едновременно множество цели. Лекото тегло на ракетата позволява да бъде адаптирана към различни съвременни изтребители, сред които F-16, F-15, F-18, Gripen, LCA, Typhoon, и др.

Ракетата I-Derby ER по форма и размер е идентична с Derby, която в момента се използва по света. Версията на ракетата за наземна противовъздушна отбрана може да бъде интегрирана почти незабавно в батерии за ПВО като системата SPYDER на Rafael, която осигурява противовъздушна отбрана в обсег между 20 км и 60 км.
Изстреляна от земята, ракетата I-Derby ER удвоява съществуващия ракетен обсег и позволява прихващане на целите в обхват до 40 км без бустер и 80 км с бустер.

I-Derby ER е с голям обсег и е производна на ракетата Derby, която оперативно се използва от различни военновъздушни сили по света. Тя е част от няколкото поколения ракети „въздух-въздух“ на Rafael, които компанията разработва в последните 65 години, с повече от 150 бойни прихващания в Израел и по света. Те включват семейството ракети Python с най-усъвършенстваната ракета от тази серия – Python-5, която е на въоръжение в Израелските военновъздушни сили и в редица други глобални ВВС.

I-Derby ER включва иновативния софтуер на Rafael за управление на търсещия радара, което позволява пълна оперативна гъвкавост чрез контролиране на всички оперативни параметри. Тази възможност позволява подобрена ефективност на ракетите срещу нови заплахи и вражески тактики като електронна война и нови въздушни цели. Процесът на актуализация на софтуера е бърз и лесен, като може да бъде извършен в подходящ момент, което е от значение по време на бойни действия.

I-Derby ER има възможност за електронно противодействие и защита срещу него (ECCM), за да се справи с предизвикателствата на въздушните битки във враждебна среда с изключителна оперативна гъвкавост, приспособима към изискванията на клиента. Ракетата разполага с двуимпулсен двигател, който позволява оптимално управление на тягата в съответствие с изискванията на дадена мисия, осигурявайки значително разширен обхват на полета. “Мозъкът” на ракетата съдържа сложни алгоритми за оптимизиране на траекторията според условията на изстрелване и поведението на целта.

I-Derby ER разполага с двупосочна комуникация, базирана на доказаната оперативна SDR на Rafael, предоставяща пълна информация за избраната цел и за тези, намиращи се в непосредствена близост.

Оперативни предимства на I-Derby ER:

Обсег от над 100 км;

Ракета “въздух-въздух” с възможности за малък, среден и голям обсег;

Възможности за откриване и прихващане от земята;

Работи при всякакви метеорологични условия;

Оперативни модели Lock On преди изстрелване/ Lock On след изстрелване;

Силно и ефективно електронно противодействие и защита срещу него (ЕССМ);

Лесна интеграция за потребителите на Derby;
Двойна употреба въздух-въздух и ПВО;


image
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка