Новите поръчки на Norwegian за самолети от Airbus и Boeing вероятно ще бъдат отменени

Pan.bg 25 фев 2021 | 13:12 views (606) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на simpleflyingБорещията се за оцеляване Norwegian Air тази седмица ще се яви пред Върховния съд на Ирландия, който трябва да оцени валидността на дълговите й задължения. Въпреки че резултатът тепърва ще стане ясен, източници от бранша смятат, че има вероятност да бъдат отменени направени от авиокомпанията, но още неизпълнени поръчки за нови самолети. И Boeing, и Airbus могат да загубят десетки поръчки за самолети, тъй като авиокомпанията се стреми да излезе по-малка и по-ефективна от процеса на преструктуриране.

Анулациите от Norwegian са много вероятни
Тъй като изслушването на Norwegian продължава през седмицата, рискът за неизпълнените поръчки, направени към Boeing и Airbus, да бъдат отменени става все по-реален. Агенция Reuters съобщи, че източници от бранша са заявили, че процедурите за преструктуриране почти сигурно ще доведат до сериозни анулации и за двата производители на самолети.

Авиокомпанията вече разкри планове да съкрати наполовина тяснофюзелажния си флот на фона на промяна на посоката, която ще я накара да се откаже изцяло от своите операции на дълги разстояния. Авиокомпанията е в процес на връщане на всичките си авиолайнери В787 на лизингодатели и е в процес на преструктуриране под надзора на ирландския Върховен съд.

Тази седмица съдът изслушва аргументи относно валидността на непогасените дългове на Norwegian, включително задължения, свързани с лизинг на самолети. До края на изслушването пътят за новата Norwegian ще има повече яснота и компанията ще започне да утвърждава бъдещите си планове.

В крайна сметка Norwegian ще излезе от този процес по-малка и по-ефективна. Тя трябва да се освободи част от дълговите си задължения, за да оцелее, нещо, което вероятно ще включва анулиране на договори за нови поръчки на самолети.

Какво биха могли да загубят Boeing и Airbus?
В книгите с поръчки и на двата производители на самолети все още има значителни неизпълнени поръчки за чисто нови самолети. В Airbus Norwegian има поръчка за 88 самолета от семейство A320neo. Някои от тях включват A321LR, който първоначално бе праниран от авиокомпанията за трансатлантически операции. С нов фокус върху операции на къси разстояния, те може би вече няма да са необходими.

В Boeing стоят все още поръчки за 92 самолета 737 MAX, като и за 5 787 Dreamliner. Миналата година авиокомпанията заяви, че ще отмени тези поръчки изцяло след провала
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
на MAX и продължаващите проблеми със съществуващите Dreamliner. Все още обаче това не е официално.

Ако Norwegian отмени поръчките си, това няма да е краят на света за нито един от производителите. Това обаче ще бъде нещо като главоболие. Boeing вече е построил редица норвежки самолети, както от модела 737 MAX, така и от модела 787 Dreamliner, които в момента се съхраняват и очакват доставка. Airbus също може да е към завършване на част от поръчката за A320neo, тъй като доставките се очакваха да започнат през 2021 г.

Необичайният процес за фалит на авиокомпанията, известен като Irish Examinership, трябваше да продължи до днес, 25 февруари - този четвъртък. Авиокомпанията обаче заяви, че се нуждае от повече време за преструктуриране и е поискала удължаване с 50 дни. Ако то бъде предоставено, това ще даде на борещата се авиокомпания време до средата на април, за да стигне до решение за дълговете си.

На снимките:
Norwegian Boeing 787-8 Dreamliner LN-LND (сн.: Винченцо Пейс/ Simple Flying)
Линия приземени 787 Dreamliner - няма да има повече Dreamliner-и за Norwegian (сн.: Винченцо Пейс/ Simple Flying)
Готовите, но недоставени самолети са главоболие за Boeing (сн.: Винченцо Пейс/ Simple Flying)

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Новите поръчки на Norwegian за самолети от Airbus и Boeing вероятно ще бъдат отменени

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка