Новият американски „стелт“ бомбардировач В-21 започва да изплува от тъмнината

Pan.bg 25 фев 2021 | 10:10 views (951) commentaries(0)
img
pan.bg, Н.Димов

Работите по новия американски стратегически „стелт“ бомбардировач B-21 напредват, първи полет се очаква в средата на 2022

Първият „стелт“ В-21 ще излезе от завода в Калифорния в началото на 2022 г., а първият полет ще извърши няколко месеца по-късно. Вторият самолет, предназначен само за наземни изпитания, също вече е на производствената линия. Скоро ще започнат да се подписват и договорите за построяване на нови хангари и центрове за техническо обслужване в оперативните бази. Независимо от пандемията, работите по В-21 Raider вървят по график. Остава открит въпросът колко бомбардировача ще бъдат поръчани за ВВС на САЩ.

B-21 ще излезе на „открито“ от завода на Northrop Grumman в Палмдейл (щат Калифорния) в началото на 2022 г. за първите наземни изпитания, проби на двигателите и рулирания.

Първият полет се очаква да бъде няколко месеца по-късно, като той ще е кратък, само 36 мили – от летището на Палмдейл до това на военновъздушната база Едуардс, щат Калифорния. Там той ще бъде предаден на 420-та изпитателна авиоескадрила, която ще започне интензивни летателни тестове с новия бомбардировач.

По-ранните предвиждания за първи полет през декември 2021 г. са били според „най-добрия сценарий“.

В Air Force Magazine дават и сравнителна графика на двата американски „стелт“ бомбардировача. Б-2 и В-21 външно си приличат, но се отличават по размери и вероятно по брой двигатели. Също така използваните „стелт“ технологии при В-21 са две поколения по-нови в сравнение с тези при В-2.


image

Източник: Air Force Magazine, превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка