ген. (о. р.) Джон Майкъл Ло: "Запазете всички бомбардировачи B-1 и B-2, докато новият B-21 стане наличен"

Pan.bg 24 фев 2021 | 12:23 views (675) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на defencenews.com

Формацията от B-1, B-2 и B-52 над "Супербоул" бе още едно от много скорошни събития, показващи възраждането на бомбардировачите на ВВС в световен мащаб. С по-чести разполагания на бомбардировачи и полети в индо-тихоокеанския регион и Близкия изток, ВВС на САЩ преоткриват стойността на трансокеанските бомбардировачи за засилване на възпирането и задържане на китайската, руската и иранската експанзия. Те също така са ясно напомняне на нацията за жизненоважното значение на задържането на голяма сила от конвенционални и ядрени бомбардировачи.

През последните 6 месеца B-1 изпълняваха продължителни мисии без кацане от военновъздушната база Елсуърт в Южна Дакота и от военновъздушната база Dyess в Тексас до Близкия изток като сигнал към Иран, че американските бомбардировачи присъстват в региона и могат да атакуват от навсякъде в кратък период от време.

В същото време B-52 от авиобаза Minot в Северна Дакота и авиобаза Barksdale в Луизиана изпълняваха както директни мисии от тези бази, така и мисии, базирани на остров Гуам. Бомбардировачите на ВВС на САЩ поддържат почти непрекъснато присъствие в Гуам с непрекъснати ротации на B-1, B-2 и B-52.

В плановете си за отбрана от миналата година ВВС очакваха да намалят бомбардировачите си чрез постепенно оттегляне на всички B-1 и B-2 в очакване на производството на новия B-21 в средата на 2020-те.

ВВС трябва да преосмислят тези сбъркани планове сега, когато бомбардировачите играят по-голяма роля.

Лидерите в отбраната признават бомбардировачите като жизненоважни и съществени средства от важно значение за справяне с голямата конкуренция в демонстрирането на сила в Тихия океан и с нарастващата заплаха от Русия и Иран. Присъствието на бомбардировачи в западната част на Тихия океан, Източна Европа и Близкия изток също успокоява нашите съюзници в тези региони - особено Япония, Южна Корея, членовете на НАТО и Израел - че американските бомбардировачите осигуряват видим израз на продължително възпиране и силно предупреждение на нашите противници срещу всякакви мисли за агресия.

B-2 и B-52 също така създават неяснота в съзнанието на нашите противници, които не знаят дали самолетите носят конвенционални или ядрени оръжия.

С бремето на дълга, което сега носи нашата нация, бюджетите за отбрана ще бъдат подложени на засилен контрол. Бомбардировачите могат да поддържат почти непрекъснато присъствие в световен мащаб на малка част от цената на
бойните групи на самолетоносачи и могат да осигурят повече огнева мощ. Един-единствен B-2 може да носи и изстрелва 80 прецизно управляеми оръжия, всяко по различна цел, и да прониква в оспорваното въздушно пространство. B-1 и B-52 могат да носят и изстрелват крилати ракети с голям обсег на действие, далеч извън опасните зони. Индивидуално или в комбинация, те могат да осигурят далеч по-масивна огнева мощ отколкото сухопътните или военноморските системи. Ръководството на Пентагона сега трябва да признае спестяванията в персонал, оперативните разходи и увеличената жизнеспособност на бомбардировъчните флоти спрямо бойните групи на самолетоносачите и да измести приоритетите за да съответства на тази реалност.

ВВС вече стартираха пенсионирането на още 17 бомбардировача B-1, като планират да оттеглят всички B-1 и B-2 още преди B-21 да бъдат доставени в по-големи количества. Вместо това оттеглянето на всички B-1 и B-2 трябва да се случва само когато бъдат заменени, един за един, от нови B-21. Това означава да продължим да ги пазим и модернизираме за още 10 години служба.

Сега е моментът да подобрим трайната стойност на бомбардироващите сили на страната и нейния огромен принос за глобалното възпиране и бойни действия. Запазването на всички бомбардировачи от ВВС сега и доставянето на B-21 в най-скоро време трябва да бъде основният приоритет на Министерството на отбраната.

Пенсионираният ген. Джон Майкъл Ло е бивш заместник-началник на щаба на ВВС на САЩ и е бил командир на Air Combat Command.

На снимката: Стратегическите бомбардировачи на ВВС на САЩ (отляво-надясно) B-52H Stratofortress, B-2 Spirit и B-1B Lancer - летят над стадион „Реймънд Джеймс“ по време на мача на Супербоул на 7 февруари 2021. (сн.: Chandan Khanna / AFP чрез Getty Images)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка