САЩ разработват спътници за откриване на хиперзвукови цели

Pan.bg 27 яну 2021 | 10:44 views (400) commentaries(0)
img
pan.bg, Н.Димов

Първите спътници по проекта WFOV трябва да са създадени до юли 2022 г.

Агенцията по противоракетна отбрана е сключила договор с американската компания Northrop Grumman договор за разработване на прототип на спътник, способен да открива хиперзвукови цели. Стойността на сделката е 155 милиона долара, информира C4ISRNET.

Съгласно условията на споразумението, компанията трябва да построи прототип на спътника и да проведе демонстрационни изпитания.

По-рано аналогичен договор е сключен и с компанията L3Harris Technologies. Неговата стойност е 122 милиона долара.

Двете компании трябва да представят готови спътниците не по-късно от месец юли 2023 г., след което военните ще пристъпят към техните изпитания.

Споразумение по извеждането на спътниците на ниска околоземна орбита ще бъде подписано по-късно.

Разработването на спътниците за откриване на хиперзвукови оръжия се води в рамките на тендера HBTSS (Hypersonic and Ballistic Tracking Space Sensor, космически апарати /КА/ за откриване на хиперзвукови и балистични цели). В началото на конкурса са участвали четири компании: L3Harris, Northrop Grumman, Leidos и Raytheon.

Подробности за перспективните КА все още не разкриват. Известно е само, че проектът HBTSS предполага създаването на групи от няколко десетки спътници, способни да обменят информация помежду си. Тези КА ще се изведат на по-ниска околоземна орбита от тази, на която понастоящем се разполагат спътниците за откриване на изстрелването на балистични ракети.

През октомври 2020 г. Агенцията по космически разработки към Космическите сили на САЩ сключва договор с компанията L3Harris за разработването и прозиводство на четири (от общо осем) КА за откриване и съпровождане на хиперзвукови оръжия. Разработването на тези спътници се води в рамките на проекта WFOV (Wide Field Of View, широк обзор). Апаратите трябва да са с ИЧ системи за откриване на хиперзвукови цели и предаване на информация за тях на КА HBTSS за по-точно разпознаване и формиране на данни за целеуказване.

Източник: балистични цели , превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка