Нови варианти на китайския вертолет Z-20 -за борба с подводници и за китайския Корпус на морската пехота (ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 18 яну 2021 | 11:47 views (813) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на janes.comСнимка, публикувана в социалната медия WeChat на Южния флот (SSF) на ВМС на Китайска народно-освободителна армия (PLAN) предполага, че вариантът на вертолета Harbin Z-20 с възможност за борба с подводници (ASW) е близо до въвеждане в експлоатация. Публикувана в началото на януари 2021 г., снимката е първата, публикувана публично, показваща вертолета в мисия над морето. Това е и една от няколкото снимки, публикувани от SSF, илюстриращи дейности по време на скорошни мащабни учения.

Z-20 е подозрително подобен на външен вид на американския вертолет Sikorsky UH-60 Black Hawk и се смята, че първият му прототип е летял през 2013 г. Товарният вариант, използван от СВ на Китай (PLAGF), се произвежда от около 2018 г. и поне 2 армейски авиационни бригади са получили по няколко от тези вертолети, част от които са разположени в подкрепа на сухопътните сили дислоцирани в Тибет.

Изображения с ниска разделителна способност на военноморски вариант се появяват за първи път през октомври 2019 г., а през април 2020 г. снимки на вариант с възможност за ASW се появяват на китайски онлайн форуми. Най-очевидната отличителна черта на ASW варианта, за който се смята, че е обозначен като Z-20F, е добавянето на радиопрозрачен купол, монтиран под пода на пилотската кабина, в който е разположен радар за надводно търсене, което го прави подобен на външен вид на вертолета Lockheed Martin Sikorsky MH-60R Seahawk.

Друг вариант на хеликоптера Z-20 за морската пехота на PLAN може също да е в процес на разработка

В китайските платформи за социални медии се появи изображение, което предполага, че вариант на военноморския хеликоптер Z-20 за нуждите на Корпуса на морската пехота на Народо-освободителната армия на Китай (PLANMC). Изображението се появи около 12 януари 2021 г. и показва самолета в полет, носещ противотанкови управляеми оръжия (ATGW). Изглежда, че това са ракети KD-10, за които не е известно, че имат противокорабна роля.

YJ-9 е противокорабната ракета, използвана от хеликоптера Z-9, който понастоящем се намира във военноморска служба, което е активно радарно насочвано управляемо оръжие за използване срещу малки кораби и бързоходни катери.

Съобщава се, че ракетата KD-10 е разработена специално за ударния хеликоптер Z-10 и по принцип е от същия клас като AGM-114 Hellfire. Смята се, че
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > използва полуактивно лазерно насочване и има обхват от около 7,4 km.

Самата история на развитието на Z-20 е доста интересна. Известно е, че силуета на вертолета се различава от Black Hawk по редица малки детайли, включително профила в зоната на пилотската кабина, конфигурацията на опашката и преди всичко на неговите 5 лопати на основния носещ винт вместо 4-те на H-60​​/S-70. И все пак изглежда малко вероятно приликите между китайския и американския дизайн да са напълно случайни, тъй като Пекин легално е придобил 24 вертолета S-70C Black Hawk от САЩ в средата на 80-те години. Това е преди инцидентът на площад Тянанмън през 1989 г. да сложи край на всякакви по-нататъшни трансфери на оръжие от САЩ и Европейския съюз за правителството в Пекин.

СВ на Народната освободителна армия (PLAGF) остават ентусиазиран оператор на своя малък флот от S-70C, като продължава да ги изпълняват в мисии, включително като ударни задачи, за товарен транспорт и за транспорт и комуникации, често в зони с голяма надморска височина. За разлика от ракетоносния Z-20 обаче, оригинално доставените Black Hawk досега не са били виждани с външно въоръжение.

Китай, неспособен да закупи повече S-70, преносочва импорта до голяма степен към Русия, която му продава средните Ми-17, експортна версия на семейството хеликоптери Ми-8 (НАТО Hip), които изпълняват подобна роля като Black Hawk. Очаква се Z-20 в крайна сметка да замени S-70, както и поне някои от Ми-17.

Докато сухопътният вариант на Z-20 по-рано не е бил виждан да носи външно въоръжение, военноморският Z-20F, вариант със същия основен дизайн, е бил виждан в подобна конфигурация на този за Корпуса на морската пехота на Китай (PLAGF) в миналото. Z-20F може да бъде снабден с помощни крила с точки за окачване на въоръжение и оборуднане, които трябва да му позволят да носи набор от оръжия за крайбрежна война, подобно на вариантите на ВМС на САЩ MH-60R и MH-60S Seahawk, или за огнева подкрепа по време на десантни операции.

На снимките:
Z-20 с пилони и ракети KD-10 (сн. SSF на PLAN)
Снимка публикувана от SSF на PLAN в началото на януари, показваща нов вариант на хеликоптера Z-20 с възможност за ASW, участващ във военноморски учения на неразкрито място (сн.: Южен флот на PLAN)
Z-20F, видян с пилони и ракети по време на изпитания (сн .: китайски Интернет)

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Нови варианти на китайския вертолет  Z-20 -за борба с подводници и за китайския Корпус на морската пехота (ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка