Секретният МиГ-41: Ще бъде ли създаден, какво знаем за него! /СНИМКИ/

Pan.bg 16 яну 2021 | 08:14 views (2183) commentaries(1)
img
pan.bg

През есента на 2017 г. се появиха първите неясни слухове, че Русия е започнала да създава изтребител от шесто поколение, който да замени морално „уморения“ ветеран, МиГ-31.

image
МиГ-31

Почти е невъзможно да се намерят надеждни данни за новия проект, но информационният вакуум бавно се запълва и контурите на супер-машината стават все по-отчетливи и проектът е все по-реален. МиГ-41 не е просто изтребител, а изтребител-прихващач. Основната му задача ще бъде да унищожава вражески бомбардировачи и крилати ракети. Обикновено машините от този клас са оборудвани с управляеми ракети с радиолокационни и инфрачервени системи за насочване, както и със скорострелни авиационни оръдия.

Към днешна дата са известни около пет поколения изтребители, всяко от които има свой собствен набор от технически параметри.Последното поколение (пето) е представено от северноамериканския F-35C, руския Су-57 (постъпването на който вече е започнало в бойните подразделения), както и по-малко известни азиатски аналози.

image
Редактирана галерия

На свой ред МиГ-41 вече е представител на шесто поколение изтребители, които, естествено, ще имат още по-усъвършенствани технически параметри. Възможно е новата машина да стане не просто подобрена версия на МиГ-31, а коренно нов модел, който според думите на генералния директор на корпорация "МиГ" И. Тарасенко ще може да работи ефективно както в космоса, така и в небето над Арктика. МиГ-41, освен гореспоменатите бомбардировачи, ракети и разузнавателни самолети, ще ловува и космически обекти, например вражески сателити в ниски орбити.

Изтребителят ще замени прихващача МиГ-31, чието създаване датира от 70-те години на миналия век. "Ветеранът" може да достигне скорост до три хиляди километра в час, а радиусът на ефективното му действие надвишава 700 километра. Характеристиките, без съмнение, са впечатляващи, но МиГ-41, очевидно, е готов да надмине своя славен предшественик.

Проектираната машина, според пилотът-изпитател А. Квочур, ще може да се движи със скорост от порядъка на 4.3 Маха, което за минута е над пет хиляди километра в час. Тези възможности ще направят новия руски самолет най-бърз в света.Предвижда се бойният радиус на проекта МиГ-41 да бъде най-малко 1300 километра.

Между другото, най-вероятно новият изтребител ще бъде оборудван с хиперзвукова ракетна система тип "Кинжал", която беше представена на широката общественост като част от посланието на Владимир Путин до Федералното събрание през пролетта на 2008 г. и сега постъпва във войските.

Следващата функция на МиГ-41 е неговата възможност за дистанционно управление. Очаква се проектът да бъде разделен на две направления: БЛА и пилотирани самолети. Освен това машината непременно ще бъде въоръжено със стелт технология, която значително намалява видимостта за системите за противовъздушна отбрана, като по този начин увеличава своята жизнеспособност в бойни условия.

Междувременно западните експерти са обзети от съмнения, че новият руски самолет ще може да нанесе удар от космоса. Те твърдят, че МиГ-41 ще трябва да маневрира еднакво добре както в ниските слоеве на атмосферата, така и в космоса със силно разреден въздух. Такава многозадачност едва ли е възможна дори за най-модерната техника.

image

Независимо от това, дори да допуснем тази възможност, западните експерти са сигурни, че проектът е твърде скъп за Русия. Например, цената на новото поколение изтребител F-35 в Северна Америка е 85 милиона долара за единица. Съмнително е, че новото шесто поколение самолети ще струват по-малко.

На свой ред руските военни експерти единодушно заявяват, че поради мащабите на своята територия Русия се нуждае от иновативен изтребител, но днес този проект изглежда по-скоро като нещо нереалистично. Ако вярвате на техните прогнози, постъпването на новата машина в експлоатация трябва да се очаква не по-рано от 2040 година.

Излишно е да се казва, че е малко вероятно Русия да има посочените 20 години в резерв за създаване на нов самолет? Срокът на годност на „стария“ МиГ-31 приключва след 8 години, през 2028 година. По това време той вече трябва да има пълноправен наследник. От друга страна, същите западни експерти само преди няколко години се смееха на „карикатурите на Путин“ за нови видове оръжия, като въоръжената с ядрено оръжие подводница с ядрено задвижване „Посейдон“, крилата ракета с ядрена тяга и ядрено въоръжение и балистична ракета с въздушно базиране", вярвайки, че нещата няма да надхвърлят картинките и Русия няма да създаде нищо от това.

А наскоро в САЩ вече с пълна сериозност поискаха включването на тези видове оръжия в обновения договор START-3. Тоест, тези оръжия не бяха само на снимки? .. Така че може би възможността за създаването на МиГ-41 през следващото десетилетие не трябва да се разглежда толкова песимистично?

Източник: zen.yandex.ru Снимки: avatars.mds.yandex.net/ sknews.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Смърт на руските пачаври 16 яну 2021, 11:46
   
  6
   
  27

  Не,няма да бъде създаден и по тази причина е по-добре нищо да не знаем за него.

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка