КЗК разреши на бъдещия концесионер да оперира летище София. Той ще придобие правата на "Летище София" по всички договори, свързани с експлоатацията или услуги

Pan.bg 27 ное 2020 | 17:38 views (1393) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информвация на "Капитал", Калина Горанова

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на бъдещия концесионер на летище София "СОФ Кънект" да придобие изключително право на опериране на летището. Това ще стане на база концесионния договор за експлотация на обекта. Процедурата по одобрение на концентрацията от КЗК бе част от процеса по влизането на концесионера във владение, което се очаква да стане най-късно до средата на следващата година. Новият оператор ще придобие правата на "Летище София" по всички договори, по които аерогарата е страна и са свързани с експлоатацията или услуги.

Акционерното дружество "Соф кънект" е с капитал от 50 000 лв. С 49 490 акции е фондът Meridiam Eastern Europe Investments, със седалище в Париж. С 1% от капитала или 500 акции е Strabag, Австрия. А с по 0.01% и 5 акции са Meridiam Investments, Париж, и Meridiam Infrastructure Europe III, и двете регистрирани в Париж. Съветът на директорите се състои от Гив Сардари (Франция), Давид Ромеро (Испания) и Марко Росо (Италия). Както стана вече ясно, летище Мюнхен (Flughafen München GmbH) не е част от дружеството концесионер, а победителят ще ползва опита на германския авиопорт, като то ще бъде доставчик на технически услуги за срок от 12 години.

Концесията
Концесионният договор бе сключен на 22 юли 2020 г. Концесионерът ще плати еднократно 550 млн. лв., а после ще плаща на държавата концесионна такса от 24,5 млн. евро годишно. Инвестиционната програма по офертата на концесионера е в размер на 608 млн. евро за целия 35-годишен срок на концесията (срокът й има възможност да бъде удължен). Задължителните строителни работи включват: изграждане на нов Терминал 3 не по-късно от 10-ата година от старта на концесията, а след допълнителен анализ на трафика и при необходимост - строителство на нова писта.

Изграждането на нов Терминал 3 на летище София ще е със съдействието на "Щрабаг". "Когато този етап бъде достигнат, ще е налице обикновено отношение на доставка между независими предприятия, където строителни услуги ще бъдат предоставени на СОФ Кънект срещу възнаграждение" пише в документа на КЗК.

Концесионерът ще придобие (по силата на цесия) правата на "Летище София" по всички договори, по които "Летище София" е страна и които са свързани с експлоатацията и предоставянето на услуги.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка