Bundeswehr-ът поръчва 31 хеликоптера NH90 Sea Tiger за палубни операции, те ще заменят Sea Lynx Mk88A

Pan.bg 27 ное 2020 | 10:29 views (605) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на airbus.com

На 26 ноември 2020 г. германският Bundeswehr подписа договор за 31 хеликоптера NH90 NFH Sea Tiger, за палубните операции на германските ВМС. Натали Тарно-Лауд, президент на NH90 Helicopter Industries (NHI) и Джорджо Гома, генерален мениджър на Агенцията за управление на хеликоптери на НАТО (NAHEMA), от името на Федералната служба за оборудване, информационни технологии и обслужване на германските въоръжени сили (BAAINBw) подписа договора.

Хеликоптерите ще заменят сегашния флот на германските ВМС от вертолети Sea Lynx Mk88A, въведен в експлоатация през 1981 г. Bundeswehr-ът вече поръча 18 морски транспортни хеликоптера NH90 Sea Lion, 7 от които вече са доставени.

„С вертолетите Sea Lion и Sea Tiger германските ВМС ще разполага с модерни, високоефективни хеликоптери и ще могат да се възползват от предимствата на хармонизиран флот. Очакваме с нетърпение да работим заедно с нашите партньори за да предоставим уникалните военноморски способности, които NH90 NFH може да предложи още през 2025 г.“ заяви Бруно Евен, главен изпълнителен директор на Airbus Helicopters.

Широкото използване на NH90 TTH от германските СВ и NH90 NFH от германските ВМС позволява значително взаимодействие по отношение на логистиката и обучението. Морските вертолетни екипажи и техническият персонал вече преминават основно обучение по NH90 заедно с екипажите на германските СВ на NH90 още от въвеждането на въоръжение на варианта Sea Lion.

И Sea Tiger и the Sea Lion са варианти на NH90 NFH. Sea Tiger се основава на конфигурацията на Sea Lion, подобрена във способностите за мисии и оборудването, за да изпълнява специфичните си задачи. В допълнение към разузнаването и транспорта, корабните Sea Tiger ще осъществяват борба с надводни и подводни цели. За тази цел Sea Tiger е, наред с другото въоръжение, снабден с активен спускаем сонар, пасивни сонарни буйове и оръжия (торпеда и ракети).

100 военноморски хеликоптера NH90 вече са доставени на 6 държави и са изпълнили над 70 000 летателни часа в мисии за търсене и спасяване, хуманитарни и военни операции. Понастоящем в експлоатация са 430 хеликоптера NH90 в целия свят, които са натрупали над 270 000 летателни часа.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка