Русия създава програма за управление на стотици спътници в орбита

Pan.bg 27 окт 2020 | 10:32 views (421) commentaries(0)
img pan.bg


Фонд за перспективни изследвания, съвместно с Московския физико-технологичен институт, завърши началния етап от разработването на първия руски софтуер за проектиране и управление на многоспътникови системи, тестовете му са проведени, съобщиха от пресслужбата на FPI за РИА Новости.

Многоспътниковите системи, както е отбелязано на страницата на проекта на уебсайта на фондацията, са групировки, състоящи се от няколкостотин, а понякога хиляди както различни, така и еднотипни граждански или военни космически кораби, устойчиви на единични повреди и повече икономически ефективни поради разширената функционалност.

„Функционалността на софтуерния пакет, внедрен на първия етап от проекта, позволява намирането на оптимални решения, които са непостижими при проектиране с помощта на експертни и аналитични подходи. Това дава възможност да се изключи приемането на грешни решения и впоследствие значително да се намалят разходите при създаването и използването на многоспътникови системи и комплекси “, каза Борис Сатовски, заместник-ръководител на физическите и технически изследвания на Фонда за перспективни изследвания.

Резултатите от проекта се планира да бъдат обобщени през 2022 г. През това време софтуерът ще направи възможно проектирането на групи, състоящи се от няколко хиляди космически кораба.

Според описанието на проекта на уебсайта на ФПИ, инструментите за моделиране на групи от стотици и хиляди спътници, съществуващи както в Русия, така и в чужбина, не решават проблема комплексно.

В момента в света е в ход разгръщането на две орбитални групировки от стотици спътници - системи OneWeb и Starlink. Русия също така планира да създаде собствена система от повече от 500 сателита. Проектът беше наречен „Сфера“.

Източник: РИА Новости Снимка: CC0 / skeeze /

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка