Швеция увеличава значително военния бюджет, както и Въоръжените си сили

Pan.bg 19 окт 2020 | 12:10 views (710) commentaries(0)
img pan.bg, Н.Димов

На 14 октомври МО на Швеция публикува документ от 181 страници, в който се разглежда бюджета за отбрана в периода 2021-2025. Предвижда се най-голямото увеличение, 3.1 миларда долара в сравнение с 2020, в срествата за отбрана. Предложението е изпратено до Парламента (Riksdag) и ако бъде одобрено ще влезе в сила от 1 февруари 2021 г.

Според министърът на отбраната Питър Хултвист „предложеният военен бюджет е най-големия през последните 70 години. Той е ясен сигнал към народа на Швеция и към нашите съседи, че ние разглеждаме изключително сериозно ситуацията със сигурността на страната. Предложеният трябва да се разглеждат на фона на влошаване на обстановката със сигурността в региона и в Европа като цяло“.

Предвиждат се редица мерки за подобряване оборудването на шведските ВС, бойната готовност, натренираност и организационни промени, включително и възстановяването на редица закрити части, сред които е и 16-то авиокрило (F16 Upplands Flygflottilj). Всички ескадрили ще поддържат и резервни разпръснати оперативни летища, освен основните. Личният състав на ВС ще нарасне от 60 000 на 90 000. В документа се разглеждат подобрения и увеличаване на състава на гражданската отбрана, киберсигурността и външното разузнаване.

Предвижда се четири от бойните ескадрили, които имат на въоръжение JAS39D Gripen, да преминат на Saab JAS39E Gripen. По всяка вероятност 16-то авиокрило, което летеше на JA37 Viggen от 1986 до 2003 (когато бе разпуснато), да получи на въоръжение JAS39C/D Gripen.

Към момента ВВС са поръчали 60 нови изтребителя JAS39E Gripen.

Предвижда се и закупуването на нови самолети за ДРЛОиУ, които ще бъдат приети на въоръжение през 2025 г. ВТС ще бъдт разпределени в три ескадрили – една за въздушен транспорт, една за специалните сили и една за ВИП превози. Две от вертолетните ескадрили ще се използват в интерес на СВ, една за Специалните сили и една за ВМС.

image

Източник, scramble.nl, превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка