EasyJet увеличава летния си капацитет повече от прогнозата

Pan.bg 05 авг 2020 | 10:46 views (447) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на flightglobal.com

Британският нискотарифен авиопревозвач EasyJet очаква да увеличи полетната си активност до 40% от първоначално планирания капацитет за 2020 г. през фискалното си четвърто тримесечие, спрямо предходната прогноза за 30%. EasyJet, чието четвърто тримесечие продължава до 30 септември, заяви, че очаква и по-малка загуба от очакваните 325 милиона британски лири (425 милиона долара), регистрирана през третото тримесечие до 30 юни. Но дори и на този етап тя не дава по-нататъшни насоки за нейните финансови резултати през цялата 2019-20 г., поради несигурността около кризата във въздушния транспорт.

EasyJet възстанови полетните си операции на 15 юни, което означава, че е регистрирала само 7 милиона паунда приходи за третото тримесечие. Тя възобнови услугите си само с 10 самолета, основно по вътрешни маршрути във Великобритания, Франция и Италия, а авиокомпанията заяви, че актуализира графика си на всеки две седмици в съответствие с ежедневните си оценки на търсенето. EasyJet очаква да увеличи мрежата си от полети до около 210 маршрута през август в сравнение със 147 през юли. „Нашите екипажи и самолети са поддържани в готовност за полет, за да имаме гъвкавостта да променяме капацитета или нагоре, или надолу с предизвестие около две седмици“ се казва в съобщението на авиокомпанията.

Коефициентът на натоварване през юли достигна 84%, а главният изпълнителен директор Йохан Лундгрен казва, че е „наистина насърчен“ от резервациите с по-високи темпове от очакваното през останалата част от летния сезон.

Авиокомпанията намали общите си разходи за тримесечието до 774 милиона британски лири в сравнение с прогнозата за 1 милиард британски лири. EasyJet все още продължава своята схема за преструктуриране, за да намали разходите допълнително и да прекрои превозвача, за да отговаря на прогнозираното търсене - включително намаляване на до 30% от работната сила.

Авиокомпанията е повишила ликвидността си в размер на повече от 2,2 милиарда британски лири от началото на пандемията от комбинация от револвиращ кредит, схема за корпоративно подпомагане на правителството на Обединеното кралство, два срочни кредита, продажба и обратно наемане и емитиране на акции.

EasyJet все още е в процес на извършване на продажба и отдаване под наем на други самолети от своя флот. Тя е събрала 405 милиона паунда чрез такива транзакции и има за цел ниво от 650 милиона паунда. Авиокомпанията
очаква половината от нейния флот да остане без затоварване след приключване на програмата.

На снимката: Airbus на EasyJet (сн. EasyJet)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка