Австрия ще запази Eurofighter-ите, ще пенсионира УТС Saab 105

Pan.bg 08 юли 2020 | 09:03 views (816) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на janes.com

"Австрия трябва да запази бойните си самолети Eurofighter EF2000 в експлоатация едновременно с оттеглянето на своите реактивни учебни самолети Saab 105" заяви министърът на отбраната на страната.

Министърът на отбраната на Анстрия Клаудия Танер заяви на 6 юли 2020 г., че 15-те изтребители Eurofighter EF2000 Tranche 1 на австрийските военновъздушни сили (Osterreichische Luftstreitkrafte) ще останат в експлоатация поне докато изтече настоящият договор за поддръжка с Airbus, а 12-те оставащи учебни самолета Saab 105OE ще бъдат изтеглени от експлоатация през 2021 г. като обучението на пилоти ще се премести в чужбина.

Австрия от няколко години се стреми да пенсионира закупените за 1,75 милиарда евро през 2003 г. Eurofighter-и и да ги замени с по-евтини за експлоатация самолети. Въпреки че договорът за покупката им вече бе съкратен от планираните 24 изтребителя (с опции до 30) на 15 самолета по причина разходите, сделката бе най-голямата поръчка в историята на страната. Към този първоначален разход се добавиха постоянни оплаквания от висши служители на ВВС, че оперативните разходи трябва да се повишат, за да се поддържа оперативната готовност - бе посочена сумата от 73 000 USD/час, въпреки че това е оспорено от Eurofighter.

Според националните медии, Танер е решила да задържи получените между 2007 и 2009 г. Eurofighter-и, тъй като би било прекалено скъпо да се откаже от договора с Airbus (макар министърът да не разкри кога този договор свършва).

На снимката: Докато Австрия се стремеше да замени 15-те си изтребители с по-евтин самолет, министърът на отбраната на страната заяви, че флотът ще бъде запазен, тъй като би било твърде скъпо за излизане от договора с Airbus. (сн. Eurofighter)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка