Австралия ще получи първите три БЛА Triton HALE до 2025 г.

Pan.bg 08 юли 2020 | 08:01 views (535) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на janes.com

Австралия може да очаква доставката на първия си БЛА Northrop Grumman MQ-4C Triton тип голяма височина, голяма продължителност на полета (HALE) през 2023 г., а втория и третия апарат до началото на 2025 г. Това е съобщил главният изпълнителен директор на Northrop Grumman Australia, Крис Дийбъл. Дийбъл заяви на Джейнс на 3 юли 2020 г., че и трите платформи са част от началното дребносерийно производство (LRIP) по Лот 5. Съществуването на производството бе съобщено на 25 юни от ВМС на САЩ (USN), която е договаряща страна по договора на стойност 333,4 милиона щатски долара, възложен на Northrop Grumman за трите БЛА, две основни операционни бази и една предна операционна база като част от интегрирана функционална способност-4 (IFC-4) и конфигурация с множество разузнавателни данни.

Функцията IFC-4 ще добави способност за радиоразузнаване към базовата конфигурация IFC-3 на БЛА. Паузата в производството на БЛА MQ-4C Triton, предложена в проектобюджета на USN за фискалните 2021 г. (FY 2021) и FY 2022, предоставя на Австралия безпрецедентна възможност да запълни производствената празнина в LRIP-5 с останалата част от собственото си изискване за БЛА Triton.

"Продължаваме да работим с ВМС на САЩ, с Конгреса на САЩ, с австралийското правителство и с Кралските австралийски ВВС (RAAF) за намиране на решения за предотвратяване на пауза в производството на Тритон. Докато вариантите за производство и доставка все още се обсъждат, ако Австралия се ангажира с допълнителни 4 БЛА, предвиждаме доставка на последния апарат през 2026 г." заяви Дийбъл.

Австралийската Бяла книга за отбраната от 2016 г. предвижда изискване за 7 БЛА MQ-4C Triton по проект Project Air 7000 Phase 1B да допълнят самолетите Boeing P-8A Poseidon на RAAF.

На снимката: БЛА MQ-4C Triton на USN, рулира във военновъздушната база Андерсен на остров Гуам. Очаква се Австралия да получи три БЛА MQ-4C Triton до 2025 г., заяви производителят Northrop Grumman пред Janes на 3 юли. (сн. DVIDS)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка