COVID-19 - Air France ще освободи над 7000 работни места като част от план за спасяване на стойност 7 милиарда евро

Pan.bg 07 юли 2020 | 07:29 views (418) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg

По информация на flightglobal.com

Air France ще съкрати почти 7600 работни места през следващите 3 години при ускорено преструктуриране, осъществено успоредно със 7 милиарда евро държавни кредити. Авиокомпанията не очаква пълно възстановяване на търсенето до 2024 г. Френският национален авиопревозвач заяви, че неговата активност и приходи са намалели с 95% през последните 3 месеца вследствие на ограниченията за пътуване в цяла Европа, въведени за борба с пандемията от коронавирус.
„В разгара на кризата авиокомпанията губеше 15 милиона евро на ден. Възстановяването изглежда много бавно поради несигурността по отношение на здравната ситуация, премахването на ограниченията за пътуване и променящото се търговско търсене. По този начин, дори въз основа на амбициозни прогнози за възстановяване, Air France прогнозира, че няма да наблюдава същото ниво на активност като през 2019 г. преди 2024 г. “ заявиха от Air France.

Малко над половината от флота на Air France вече е в експлоатация. Air France твърди, че френската държавна подкрепа под формата на гарантирани заеми в размер на 7 милиарда евро „ще даде възможност на групата да издържи на кризата в краткосрочен план и е придружена от силни ангажименти за гарантиране на нейната устойчивост. Air France трябва да ускори трансформацията си, за да си върне конкурентоспособността и да затвърди водещата си позиция по отношение на устойчивия преход“.

Основните прогнози на авиокомпанията са, че ще трябва да премахне 6560 работни места до края на 2022 г. от съществуващото ниво от 41 000 души персонал. „Многобройните естествени напускания, очаквани през този период (повече от 3500), ще позволят да се компенсират повече от половината от тези съкращения на работа благодарение на благоприятната възрастова пирамида“ допълниха от авиокомпанията.

Дъщерната на Air France авиокомпания Hop ще бъде променена и преструктурирана като част от опростяването на нейния флот, което ще намали почти наполовина работните места в нея през следващите 3 години от 2420 в момента, до 1020 работни места. „Като се вземе предвид прогнозният брой на естествените напускания, цифрата на свръхперсонала остава около 820 в края на 2022 г.“ се заявява от Air France.

Двете авиокомпании работят със синдикатите около планове, които дават приоритет на доброволните съкращения, ранното пенсиониране и професионалната и географска мобилност. Този план за преструктуриране ще бъде представен в края на юли,
заедно с плана за по-широката група Air France-KLM.

По данни за авиофлота на Cirium, Air France в момента е активирала малко над половината от своите 228 самолета. Голяма част от флота на Hop остава приземен, като само 28 от 74 самолета в момента летят. Активният флот включва 13 Bombardier CRJ и 15 Embraer E-Jet.

На снимката: Airbus A350 на Air France (сн. Air France)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка