Airbus получи EASA сертификат за вертолета Н-160

Pan.bg 01 юли 2020 | 14:52 views (676) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg

По информация на airbus.com

На 1 юли 2020 г. в Marignane (Франция) многофункционалният двудвигател вертолет Airbus Helicopters H160 получи своя типов сертификат от Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA), с което бе отбелязана нова глава на програмата. Компанията очаква сертификацията на FAA да последва малко преди първата доставка на неразкрит клиент в САЩ по-късно тази година.

„Успешното завършване на типовата сертификация на H160 е резултат от няколко години огромна работа и усилия, положени съвместно от участващите технически екипи на Агенцията и Airbus Helicopters в забележителен плодотворен дух на сътрудничество. Това е резултат от старателни усилия за проектиране и тестване, за да се гарантира постигането на най-високите стандарти за безопасност. Дизайнът на H160 го прави подходящ за широк спектър от многостранни мисии. Той е и един от най-екологичните по отношение на разхода на гориво и един от най-тихите вертолети от своя клас. Моята лична признателност и най-сърдечни поздравления към участващия технически персонал, който непрекъснато проявява висок ангажимент за конструктивно сътрудничество за преодоляване на предизвикателствата, присъщи на този тип сертификационен проект “ заяви директорът по сертификация на EASA Рейчъл Дашлер.

„Гордеем се, че H160 получи своя типов сертификат от EASA. Това постижение представлява години упорит труд за проектиране, индустриализиране и дефиниране на поддържащата система с нашите доставчици и партньори и бих искал да благодаря на всички, които са отделили своето време и енергия за превръщането на този хеликоптер от следващо поколение в реалност. Сега с нетърпение очаквам влизането в експлоатация на H160 и предлагането на иновативните му функции, които носят конкурентоспособност, заедно с допълнителен комфорт и безопасност за клиентите по целия свят“ заяви Бруно Дори, президент и главен изпълнителен директор на Airbus Helicopters.

Airbus Helicopters разчита на три прототипа, първия сериен и два допълнителни вертолета, dynamic helicopter zero и system helicopter zero, за изпитване. Изпитателните хеликоптерите са налетели над 1500 часа както за полетни тестове, така и за демонстрационни полети, така че клиентите да могат да изпитат от първа ръка иновациите и добавената стойност, която H160 ще внесе в своите мисии.

Създаден като многоцелеви хеликоптер, способен да изпълнява широк спектър от мисии като офшорни превози, спешни медицински услуги, частна и бизнес авиация и обществени услуги, H160 интегрира най-новите технологични иновации на Airbus
Helicopters. Те включват върхови функции за безопасност с помощ за пилота от автоматизирани функции на авиониката Helionix. Хеликоптерът също така осигурява на пътниците превъзходен комфорт благодарение на шумонамаляващите лопати Blue Edge и превъзходната външна видимост, която е от полза както за пътниците, така и за пилотите.

H160 не е проектиран само за пътниците и пилотите. Операторите ще оценят неговата конкурентоспособност благодарение на повишената горивна ефективност и опростената система за поддръжка, ориентирана към клиента: достъпността на оборудването е улеснена от оптимизираната архитектура на хеликоптера, планът за поддръжка е внимателно проверен по време на кампаниите Operator Zero и е доставен с интуитивна 3D документация за поддръжка.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка