Защо самолетите изхвърлят гориво по време на полет и достига ли керосинът до земята /СНИМКИ/

Pan.bg 05 юни 2020 | 22:42 views (2911) commentaries(0)
img
pan.bg


Малко хора знаят, но самолетите периодично изхвърлят гориво по време на полета. Узнавайки за тази особеност на експлоатация на летящите машини, всеки човек ще зададе поне два въпроса. Първият е дали керосинът достига до повърхността на земята, като се изпуска от резервоарите директно в небето. Второто - защо самолетите трябва да изхвърлят ценно гориво. Ще се опитаме да отговорим на двата въпроса.

image
Изхвърляне на гориво преди кацане. / Фото: transport-news.ru.

Керосинът не се изхвърля по време на всеки полет. Тази процедура е доста рядка и се счита за спешна. Тя се прилага, за да гарантира безопасността на въздухоплавателното средство и неговите пътници. За да се разбере същността, е необходимо първо да се споменат такива важни понятия в авиацията като „максимална излетна маса“ и „максимална маса за кацане“. Лесно е да се предположи, че ако тези индикатори са надвишени, тогава самолетът няма да може безопасно да кацне или да излети.

image
Максималната маса за кацане винаги е по-ниска от от масата при излитане. |Фото: топчег.рф.

Работата е там, че максималната излетна маса на всяко въздухоплавателно средство винаги е по-висока от максималната при кацане. В това няма нищо странно, защото в допълнение към самия самолет към масата се добавят пътници, товари и, разбира се, гориво. Повечето пътнически лайнери, летящи към небето, тежат повече, отколкото трябва да тежат в момента на кацане. Необходимата маса се губи при полет не за сметка на пътниците, а поради изгорял керосин.

image
Фото: топчег.рф.

Маршрутът на въздухоплавателното средство е съставен по такъв начин, че при максимално натоварване по време на полета да успее да изгори достаточно гориво, и масата на самолета да бъде в норма преди кацане. Разбира се, всичко се случва в живота: проблеми на летищата, сривове в самолетите, рязка промяна на времето и други инциденти. Във всяка от тези (и много други) ситуации, лайнерът може да бъде принуден да напусне предварително планирания маршрут и да кацне по-рано. Съответно, в такава ситуация, неговата маса няма време да достигне стойностите за кацане и екипажът решава да изхвърли горивото.

Керосинът е изключително гориво. Възвръщаемостта на енергия, която двигателят произвежда в резултат на изгарянето на керосин, е десетки пъти по-висока от възвръщаемостта на всеки
друг алтернативен двигател. В същото време керосинът е доста различен от бензина. На първо място, защото се изпарява много по-лошо. Изхвърлянето на керосин в небето позволява да се изпари част от горивото, но има доста голяма степен на вероятност все пак нещо да долети до земята.

image

Именно поради тази причина пилотите се опитват да изхвърлят керосин на възможно най-голямата височина. В този случай керосиновият облак се разпада на малки капки, което позволява щетите на околната среда да бъдат намалени практически до нула.

По-важното е, че изхвърлянето на керосин е спешна мярка. Преди да предприемат тази стъпка, пилотите трябва да се свържат с контролната зала и да поискат разрешение. Това се прави не толкова от загриженост за околната среда, колкото от проблеми, свързани с безопасността. Факт е, че керосиновият облак ще бъде в небето известно време и диспечерите трябва да са сигурни, че други самолети няма да влязат в него. В противен случай машината може да катастрофира.

Важно е също така, че не всички въздухоплавателни средства са оборудвани със система за изхвърляне на керосин по време на полет. В такава ситуация, самолетът прави кръгове около летището, за да изгори достатъчно гориво и да изравни масата на борда до желаните параметри. Освен това, дори ако самолетът е оборудван с такава система и в момента не е в опасност, тогава най-вероятно диспечерите няма да дадат разрешение за аварийно изхвърляне на гориво и ще изпратят самолета да кръжи.

Източник: yandex Снимка: i.ytimg.com

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка