Embraer обмисля нови партньорства за програмата KC-390 след напускането на Boeing

Pan.bg 04 юни 2020 | 09:02 views (437) commentaries(0)
img
Илиян Русев,
pan.bg
По информация на flightglobal.com

Embraer проучва нови партньорства за програмата си за военнотранспортен самолет и танкер KC-390, след като през април 2020 г. Boeing прекрати споразумението си за съвместно предприятие с бразилската компания. Авиокомпанията остава позитивна по отношение на международните перспективи за самолета, въпреки загубата на търговската мрежа на аерокосмическия гигант и потенциална точка за навлизане на американския военен пазар, се казва в отчет за първото тримесечие на 2020 г. публикуван на 1 юни.

„Първоначалният бизнес план за KC-390 така или иначе не включваше страни като САЩ. Така че пазарната перспектива остава положителна за самолета. И разбира се, искам да кажа, че имаме възможности за бъдещи партньорства. Но в момента все още сме в процес на оценка на алтернативи и възможни бизнес модели“ заяви Франсиско Гомес Нето, изпълнителен директор на Embraer.

Гомес Нето не посочи потенциални партньори на KC-390, въпреки че Китай и Индия са посочени като възможни партньори за подразделението за гражданска търговската авиация на компанията. Партньорствата с компании от тези азиатски страни биха могли да отворят огромни регионални пазари на самолетите E-Jets на производителя. Обаче свързването на производството или продажбата на KC-390 с Китай или Индия може да бъде сложно, като се има предвид геополитиката. По-специално, увеличаването на враждебността към Пекин на фона на коронавирусната криза и съперничеството със САЩ може да затрудни подобна сделка. Все пак САЩ остават важен пазар за леките щурмови самолети на компанията Sierra Nevada/Embraer A-29 Super Tucano. Вашингтон също има възможност да въвеждат финансови санкции срещу страни, които купуват самолети от държави, които не харесват, инструмент, който е използвал, за да навреди на продажбите на руски военни самолети.

Независимо от това, партньорството с компания със стратегически връзки с чуждестранно правителство може да помогне за продажбите на KC-390, тъй като сделките за военни самолети често се влияят от местната политика. Например, първият международен клиент за KC-390 бе Португалия, страна със силни исторически връзки с Бразилия и с индустриално участие в програмата. Embraer твърди, че е започнала производството на първия от петте самолета за Лисабон в края на 2019 г. Компанията разполага с пет KC-390 на различни етапи на производство. Предвижда се да бъдат предоставени още два самолета на бразилските ВВС до края на 2020 г. в съответствие
с прогнозите за първото тримесечие. През 2019 г. компанията достави два КС-390 на Бразилия.

Отделът за отбрана и сигурност на Embraer е генерирал 149 милиона долара приходи през първото тримесечие на 2020 г., спад от 16,9% в сравнение със същия период година по-рано. Финансовите резултати на компанията във всички нейни подразделения, включително военни, търговски самолети, бизнес реактивни и сервизни звена, паднаха с 23% през първото тримесечие до 634 милиона долара.

На снимката: Embraer KC-390 (сн. Embraer)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка