Южна Корея избра "умни" бомби и комплекти за насочване за новия си изтребител KF-X

Pan.bg 03 юни 2020 | 11:45 views (417) commentaries(1)
img
Илиян Русев,
pan.bg
По информация на janes.com

Южна Корея завърши процеса на подбор на боеприпасите и насочващите комплекти, които планира да интегрира с бъдещия си многоцелеви изтребител Korean Fighter eXperimental (KF-X).

На 28 май 2020 г. южнокорейските военни служители съобщиха на Janes, че Raytheon’s GBU-12 Paveway II, Boeing’s GBU-31/38 Joint Direct Attack Munition (JDAM), GBU-54/56 Laser JDAM, и GBU-39/B Small Diameter Bomb1 (SDB1), както и Textron’s Wind Corrected Munitions Dispenser (WCMD) CBU‐105 са избрани за интеграция с KF-X, който се разработва от Korea Aerospace Industries, с участието на PT Dirgantara Indonesia като индустриален партньор на KAI по проекта. Те заявиха, че процесът на интеграция на интелигентните бомби и комплекти за насочване, които вече са в експлоатация с ВВС на Република Корея (RoKAF), ще започне по-късно тази година, като пълната интеграция се очаква през следващите 6-7 години.

Този ход идва, след като MBDA Missile Systems обяви през ноември 2019 г., че е получила договор за интеграция на борда на KF-X на своята ракета "въздух-въздух" Meteor с отвъдвизуален обсег (BVRAAM). За интеграцията е предвидена и ракетата "въздух-въздух" с малък обсег IRIS-T (SRAAM) от германската отбрана Diehl Defense, като се очаква договорът да бъде подписан в близко бъдеще.

Самолетът ще разполага със системи за следене на терена/избягване на препятствия (TF/TA) от израелската компания Elbit Systems. Базираната в Хайфа компания обяви на 6 февруари 2020 г., че е получила договор на стойност 43 милиона щатски долара да оборудва KF-X със своите системи TF/TA, който трябва да бъде изпълнен за 6-годишен период. Договорът е от южнокорейската компания Hanwha Systems, която сама работи по активен радар с електронно сакниране на антенната решетка (AESA) за изтребителя.

На графиката: Компютърно генерирано изображение, показващо два изтребителя KF-X, оборудвани с ракети Meteor BVRAAM, ИЧ подтелни прицелни контейнери и Joint Direct Attack Munitions.
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  THUNDER 03 юни 2020, 12:04
   
  2
   
  0


  А, ние кога почваме производството, на малкото му братче ?


  Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще води преговори за завод за изтребители Т-50 в Сеул. Разговорите са свързани с желанието на България частите за самолетите да се сглобяват в страната ни. Това е възможно, след като американската компания “Локхийд Мартин”, от която купуваме Ф-16, се съгласи на тристранно сътрудничество. Изтребителите Т-50 са съвместно производство на Южна Корея и “Локхийд Мартин”.


Напиши коментар

Задължителни полета*