Сърбия изпита собствено разработена зенитна ракета с малък обсег RLN-IC/170

Pan.bg 03 юни 2020 | 11:10 views (938) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на janes.com

На 22 май 2020 г. Военно-техническият институт в Белград (Войнотехнически институт, VTI), част от сръбското министерство на отбраната (МО), проведе огнево изпитание на собствено разработената ракета с малък обсег и с инфрачервено насочване RLN-IC/170.

Изпитателната стрелба, част от тристепеннна програма за модернизация на самоходната 6х6 бронирана машина на артилерията и ПВО на сръбската армия (Kopnena vojska Srbije [KoV's]) PASARS се проведе на тренировъчния полигон „Пасуланске Ливаде“, близо до град Ćuprija в централна-източна Сърбия. За изпитанието бе използвана модифицирана мобилна оръжейна система PASARS FM-1, като ракетата RLN-IC/170 прихвана 120 мм осветителна мина.

Според сръбското МО, целта на изпитанието е била да се провери захващането на целта от страна на ракетата по време на фазите преди пуска и изстрелването, да се потвърди аеродинамичната конфигурация на ракетата и характеристиките на автоматичното насочване в реално време и да се установи функционалността на новоинсталираните подсистеми на RLN-IC/170.

Ненад Милорадович, изпълняващ длъжността помощник-министър по материалните ресурси в сръбското Министерство на министерството, заяви, че RLN-IC/170 е подобрена версия на по-ранната ракета RLN-IC - местна разработка на съветската ракета "въздух-въздух" с малък обсег Р-13M и ИЧ насочване, използвана със сръбските бойни самолети МиГ-21.

RLN-IC/170 разполага с нов твърдогоривен ракетен двигател, за който се смята, че е разработен от Krušik Holding Corporation; модернизирана инфрачервена глава за самонасочване; цифрова управляваща електроника и преконфигурирана бойна глава с по-голям калибър. "Тези нови компоненти, включително ракетният двигател, са разработени от VTI и неговите подизпълнители" допълни Милорадович.

На снимката: Пускът на 22 май ракетата RLN-IC/170 от машина PASARS FM-1 (сн. МО на Сърбия)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0