Пилотите на НАТО съобщават за „професионализъм“ от руските им колеги над Балтика

Pan.bg 03 юни 2020 | 09:26 views (866) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на janes.com

В момента пилотите на НАТО, които изпълняват мисията Baltic Air Policing (BAP), съобщават, че техните руски колеги проявяват „професионално“ и „кооперативно“ поведение по време на прехваните за бързо реагиране Quick Reaction Alert (QRA) в международното въздушно пространство в региона.

На 28 май 2020 г. в реч пред репортери по време на първия в историята на НАТО „виртуален прес тур“ командирът на водещия испански контингент заяви, че това е опитът на неговите екипажи с Boeing EF-18 Hornet от прехватите и ескортирането на руските самолети по време на Alpha-Scrambles (мисиите за QRA са конкретно свързани с руската въздушна активност). Руските пилоти не са показали нито един от агресивните полети, за които по-рано се е съобщавало от Балтика и в други региони.

„Осъществихме редица Alpha-Scramble (от началото на сегашния контингент на 1 май 2020 г.) и всички руски пилоти бяха изцяло кооперативни в своето поведение и видяхме професионално поведение от руска страна“ заяви подполковник Исус Гутиерес Галего.

Коментарите на подполковника бяха подкрепени от служител на НАТО по същото събитие, който отбеляза, че в по-широката мисия на Baltic Air Policing, която в момента също включва и френски изтребители Dassault Mirage 2000 и британските Eurofighter Typhoon, опитът с руските пилоти е до голяма степен положителен, макар и не винаги. „Като цяло прехватите са много професионални. Има някои изключения, но ние не виждаме никакъв модел на агресивно поведение от страна на руските пилоти“ заяви официалният представител на НАТО.

На снимката: Испанските ВВС, които ръководят сегашния контингент за Baltic Air Policing с четири EF-18 Hornet, не съобщават за агресивни полети от руски пилоти, с които са срещали досега (сн. ВВС на Испания)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*