F-16 на ВВС на Сингапур с нови подтелни разузнавателни контейнери, това е липсваща от 15 г. способност за страната

Pan.bg 29 май 2020 | 13:29 views (545) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на defencenews.com

Изтребители F-16 на ВВС на Сингапур са наблюдавани да носят разузнавателни контейнери, произведени от Elbit Systems, което предполага, придобиването на неизвестни досега възможностите за наблюдение на далечни разстояния от въздуха, за които се смята, че липсват в инвентара на страната от 2005 г. насам.

Defense News видя няколко изображения на различни Lockheed Martin F-16D Block 52 на ВВС на Република Сингапур. На тези изображения самолетът носи това, което е доказано, че е системата Elbit Condor 2 Long Range Oblique Photography на централната подтелна станция за окачване. Изображенията бяха показани на Defense News от различни източници и са направени в Сингапур през няколко месеца в средата на 2019 г., въпреки че вече разбираме, че системата се използва от няколко години.

Една от снимките, която Defense News не публикува, тъй като фотографите не са дали разрешение за това, бе показана на МО на Сингапур и на Elbit, за да потвърдят самоличността на контейнера и да предоставят допълнителни подробности.

МО на Сингапур бяха попитани също дали контейнерите Condor 2 LOROP трябва да заменят осемте разузнавателни платформи Northrop Grumman RF-5S Tigereye и дали има пропаст между пенсионирането на RF-5S и въвеждането на Condor 2.

Старите Northrop Grumman RF-5S Tigereye бяха снети тихо от въоръжение през 2005 г., без публично определен наследник, въпреки че преди това Сингапур определи способността за получаване на изображения в реално време от контейнера LOROP като основно изискване още през 2004 г.

Elbit не отговори, а министерството отказа коментар. Също така не е ясно дали Сингапур е бил клиентът, описан като от такъв от Азиатско-Тихоокеанския регион, в последващия договор за производство на Condor 2 на стойност 82 милиона долара обявен от Elbit през март 2017 г. В документацията на компанията от 2016 г. са изброени четирима потребители на контейнера, които включват Израел, Индия и сега Сингапур.

В допълнение към F-16, семейството разузнавателни контейнери Condor е интегрирано и на "Сухой" Су-30МКИ, McDonnell Douglas F-4 Phantom II, както и на неназовани бизнес самолети и морски патрулни самолети.

Condor 2 е електрооптична/инфрачервена система, за която Elbit твърди, че осигурява едновременно, видими и инфрачервени разузнавателни изображения с голяма разделителна способност на голямо разстояние от целта, покривайки широки зони за кратко време. Израелската компания заявява, че това намалява
риска за самолета-носител, като дава възможност за извършване на фотография от по-голяма височина (която е посочена в документацията на компанията като 15 240 m) и по-големи разстояния от 93 километра при скорост до 1,4MAX. Elbit също така заявява, че системата може да предава изображения в реално време чрез вградена канал за пренос на данни до наземна станция за изображения.

Сингапур разполага с флот от 60 изтребителя F-16, по 20 едноместни F-16C Block 52 и двуместни F-16D Block 52 и F-16D Block 52+ самолети. Три ескадрили с общо 48 самолета са базирани в Сингапур, а останалите са в отряд, базиран в щата Аризона (САЩ) за обучение. В момента флотът от F-16 получава ъпгрейд с нови радари с активно електронно сканиране на антенната решетка (AESA), нови компютри и друга авионика.

На снимката: F-16 Fighting Falcon от ВВС на Република Сингапур изпълнява полет по време на авиошоу в Сингапур на 15 февруари 2012 г. (сн. Tech. Sgt. Michael R. Holzworth/U.S. Defense Department)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка