Италия продължава с програмата F-35, министърът на отбраната се ангажира с това

Pan.bg 29 май 2020 | 12:31 views (466) commentaries(0)
img
Илиян Русев,
pan.bg
По информация на defencenews.com

Министърът на отбраната на Италия отхвърли опасността надвиснала над програмата F-35, като противодейства на исканията на част от коалиционното правителство да спре покупките на самолета, за да помогне на италианската икономика, засегната от коронавирус. Лоренцо Гуерини заяви, че „потвърждава, че програмата ще продължи“, след призива от италианската партия „Пет звезди“ да спре покупките на F-35 за една година, тъй като Италия търси пари, за да помогне за възстановяване от вируса, който уби над 33 000 души в Италия.

В интервю за италианското издание Formiche, Гуерини заяви, че разходите за отбрана често са намалявани по време на икономически кризи, но наблегна, че съкращаването на планираната от Италия покупка на 90 F-35 "би навредило на високотехнологичните работни места и на индустриалния сектор, който предлага много значителна икономическа възвръщаемост за нашата страна".

До момента Италия е получила 15 самолета F-35, включително 12 F-35A и три F-35B. Окончателното сглобяване на самолета се извършва в собственото съоръжение в Италия на територията на авиобаза Камери в северната част на страната, което трябва да се превърне в център за поддръжка на самолета.

Герини е от лявоцентристката Демократическа партия, която е младши партньор с партията Пет звезди в коалиционно правителство, сформирано миналата година. Преди това Пет звезди управляваше заедно с антимигрантската партията Северна лига. Пет звезди има бурни отношения с програмата F-35. Преди първото влизане в правителството през 2018 г. тя се ангажира да премахне програмата напълно, преди да даде неоднозначни сигнали за самолета, след като беше вече на власт.

Коронавирусната инфекция в Италия, която започна в края на февруари и предизвика строго общонационално спиране, едва сега отслабна, като повечето ограничения за движение отпаднаха от 18 май. Но след 2 месеца на блокиране, икономиката е в сериозен спад - от производството до услугите до туризма, който представлява 13% от БВП. Правителството забави изплащането на заплати, а икономистите предвиждат, че БВП на страната ще се свие с до 10% през тази година.

На снимката: Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер се ръкува с италианския министър на отбраната Лоренцо Гуерини през втория и последен ден от срещата на министрите на отбраната на НАТО в централата на НАТО в Брюксел на 25 октомври 2019 г. Герини обеща да запази
покупките на Италия F-35, въпреки тежкия удар върху италианската икономика, причинен от коронавируса. (сн. Virginia Mayo/AFP via Getty Images)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*