Генерал от САЩ: САЩ ще бъдат първи в космоса - имат „правилните ценности“ и правят добро на човечеството

Pan.bg 29 май 2020 | 12:30 views (1108) commentaries(0)
img
pan.bg

От страна на администрацията на Барак Обама, отказът от космическата програма беше „огромна стратегическа грешка“, която показва „тъжна липса на визия“, каза американският генерал Джак Кийн по Fox News. Той настоява, че Америка е длъжна да усвоява космоса, защото САЩ се придържат към „правилните ценности“ и правят това не само за себе си, но и за цялото човечество.

Нека започнем с новините за изстрелване на ракети Falcon 9 от SpaceX . Днес трябваше да влезе в историята, когато за първи път от девет години двама астронавти на НАСА ще излязат в Космоса от територията на Съединените щати. Но такава възможност все пак ще бъде предоставена - определена е нова дата - следващата събота.

Нека да потърсим коментари за пенсиониран генерал от американската армия Джак Кийн. Ако говорим за сътрудничеството на НАСА със SpaceX, това би трябвало да е и първото стартиране от частна компания. Как се чувствате какво се случва между НАСА и SpaceX?

Джек Кин, пенсиониран американски генерал: Това само по себе си е историческо явление. Струва ми се, че в бъдеще подобно сътрудничество между частния и държавния сектор е идеален модел. В момента частните компании изпълняват много космически проекти, така че е много логично те да обединят усилията си с правителството на САЩ.

С това изстрелване от Съединените щати е невероятно приятно да видим как страната ни се връща в космоса. Нищо, ще изчакаме още няколко дни, когато изстрелването ще се състои. Може би в неделя. Не трябва да свикваме да чакаме - те чакаха цяло поколение. Да, и във Флорида е такова мрачно време. Главното е, че всичко върви гладко.

Според мен това е много голяма стъпка, Лиз. Вече казах, че от страна на администрацията на Барак Обама да изоставим космическата си програма и всъщност да я ограничим, беше огромна стратегическа грешка. Особено след като Буш инвестира за пет години, за да отиде отново на Луната.

Вярвам, че това отразява някаква тъжна липса на визия от администрацията на Обама. Преди това бяхме най-опитната и отворена демокрация в света, която в областта на космическото изследване водеше зад себе си всички останали. В крайна сметка такъв лидер е необходим. Международната общност иска да поемем тази роля. Защо? Тъй като се придържаме към правилните ценности
за такава задача, ние правим това за доброто на цялото човечество, а не само на самите САЩ.

Знаем, за съжаление в един момент, съвсем скоро, пространството ще започне да се използва за военни цели. Нашите опоненти ни тласкат към това. Но основната цел на усвояването на космоса е да помогне на цялото човечество. И ние тук сме на правилния път. Ще влезем в историята, ще летим до Луната, след това до Марс. Ето такава визия, според мен американците ще оценят. И не говоря за огромния международен престиж и чувство на гордост, които ще получат САЩ, като отново заемат водещото място в космическите изследвания.

Излъчено на 27 май 2020 г.

Източник: russian.rt.com Снимка: cdni.rt.com

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0