Из авиационната история: 85 години от първия полет на легендарния изтребител Messerschmitt Bf.109

Pan.bg 28 май 2020 | 19:13 views (565) commentaries(0)
img pan.bg Н.Димов

На днешната дата през 1935 г. се е състоял първият полет на опитния образец на немския изтребител Messerschmitt Bf.109 (V1). Самолетът е бил пилотиран от летец-изпитателят Ханс-Дитрих Кнотч (Hans-Dietrich Knötzsch).

Ме-109 е бил на въоръжение във ВВС на много държави в продължение на около 30 години. Основен изтребител на Луфтвафе по време на Втората световна война.

В зависимост от модификацията се е използвал като изтребител, изтребител-прехващач, височинен изтребител, изтребител-бомбардировач, разузнавателен самолет.

До месец април 1945 г. са построени 33 985 самолета от този тип. Той е един от най-масовите самолети в световната авиационна история, отстъпвайки само на съветския Ил-2.

Отличава се с голяма маневреност и простота на управлението. Набира скорост много бързо, а при изпълнение на висш пилотаж спкойно може да се влезе в свредел и след това леко да се излезе от него. Единствените проблеми са при излитането – ако по-рано се отлепи от пистата, има тенденция към завъртане по крен до 90 градуса.

Източник: livejournal.сом; превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*