ВВС на Германия, Франция и Испания одобриха показателите за ефективност на бъдещия си изтребител от 6-о поколение

Pan.bg 28 май 2020 | 12:00 views (1048) commentaries(1)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на defencenews.com

Военновъздушните сили на Германия, Франция и Испания постигнаха съгласие относно набора от показатели за ефективност, които да помогнат на техните правителства да ръководят разработването на изтребител от 6-о поколение, който трябва да полети през 2040 г., съобщи германските военни във вторник в съобщение.

Документът, одобрен по-рано през май 2020 г., има за цел да помогне на служителите да идентифицират кои характеристики от набор от 10 възможни системни архитектури си струва да се запазят, когато дойде време да очертаят пътя към системата за оръжие от ново поколение Next-Generation Weapon System (NGWS).

Тази система с пилотиран изтребител от 6-о поколение е централния елемент на системата Future Combat Air System (FCAS), най-амбициозната и скъпа оръжейна програма в континентална Европа. Както е предвидено, малък флот от дронове за атака и наблюдение, или „отдалечени платформи“, ще придружава всеки самолет и всички елементи ще бъдат взаимосвързани от „боен облак“, задвижван от изкуствен интелект, според описанието на проекта.

10-те различни системни архитектури за NGWS понастоящем се смесват в различни посоки - например, що се отнася до въоръжението, маневреността и далечината на полета на основния самолет и на придружаващите го дронове, се обяснява в доклада до германския Бундесвер.

Тримата висши служители на трите ВВС - генерал-лейтенант Инго Герхарц от Германия, генерал Филип Лавинь от Франция и Хавиер Фернандес от Испания също са се споразумяли за „Обща свързваност за разбиране“ - ръководство за свързване на националните системи за бъдещия сценарий на FCAS.

Промишлеността е водеща в програмата Future Combat Air System, Airbus от Германия и Dassault от Франция, представиха макет на бъдещия изтребител на Парижкото авиоизложение миналата година. Планът е изпитанията на прототипа да започнат през 2026 г. По-рано тази година Франция и Германия започнаха официално следващата фаза на цялостната програма, като всяко правителство даде по 85 милиона долара за разработването на технологични демонстратори.

Германските депутати, които се опасяват от силно влияние на френската индустрия в програмата FCAS, свързват проекта с напредъка по основната сухопътна бойна система (Main Ground Combat System), друга силно важна двустранна програма, насочена към изграждане на нов общ основен боен танк.

Франция има водеща роля в изтребителя от следващото поколение, докато Германия води проекта за танковете.

Стратегията на германския парламент да следи внимателно военновъздушната програма, като одобрява само
сравнително малки траншове пари, притеснява Ерик Трапие, изпълнителния директор на Dassault, за способността да се спазват крайните срокове, съобщи френският вестник La Tribune миналата седмица. Изказвайки се пред комисия на френския Сенат в средата на май, Трапие предложи френско-германски закон за програмиране на FCAS, за да осигури по-бързи темпове на развитие.

На снимката: Модел на френско-германско-испанския изтребител Future Combat Air System по време на 53-тото авиоизложение в Париж на 17 юни 2019 г. (сн. Benoit Tessier/AFP via Getty Images)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 28 май 2020, 12:12
   
  4
   
  2

  След 20 години няма да има смисъл изобщо от него...

  Навлиза вече изкуствен интелект с квантови компютри и технологиите експоненциално стават направо фантастични.
  След 20 години, ако не се самоунищожи цивилизацията, ще има безпилотни летящи чинии, движещи се с огромни скорости... Ще воюва само техниката и прагът на войната ще бъде много снижен.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка