"Slam" - крилата ракета с неограничен обхват на полет

Pan.bg 04 апр 2020 | 20:49 views (1157) commentaries(0)
img
pan.bg

Американците започват да разработват ракета с неограничен обхват на полета още през 1955 г., проектът се нарича "Slam."

Дължината на снаряда на ракетата е била 27 м, а ракетата е изпълнена в конфигурация на патица. Както беше планирано, те искаха да оборудват ракетата с двигателя "Плутон" (ядрена енергийна единица, която премахва проблема с обемистите резервоари за гориво).

"Slam" ще има на борда мощност от повече от 19 мегатона в тротилов еквивалент (16 термоядрени заряда). Очакваше се през първата половина минута ракетата да развие скорост 5000 км / ч и да достигне 10 км височина.

При навлизане в зоната на унищожаване от противниковата противоракетна отбрана ракетата, ще се снижи до 300 м и ще лети по със скорост 3000 км / ч. Защото последният етап на полета се извършва на малка надморска височина, бойните глави щяха да стрелят нагоре и след това да уцелят целта в парабола, която ще защити самата ракета.

Смятало се е, че реактивната тяга ще се образува благодарение на горещи газове, генерирани от топлина от атомен бордов реактор, насочен към загряване на въздуха, поет от околната среда и повишаване на налягането.

До 1960 г. започва сглобяването на тестов стенд за силова инсталация. До 1964 г. успяха да постигнат мощност на двигателя от 500 MW, но това не беше достатъчно (в проекта 600 MW). В същото време имаше проблеми с топлоустойчивите материали. В резултат на това, предвид разходите за разработка от около 3 милиарда долара по текущи цени, до средата на 1964 г. проектът е затворен.

Източник: yandex.ru Снимка: pinimg.com
Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker