Русия обяви разработката на самолетен двигател, базиран на автомобилен мотор

Pan.bg 28 мар 2020 | 14:05 views (1167) commentaries(0)
img pan.bg


Двигателят за автомобил от висок клас ФГУП "НАМИ", проектиран за проекта "Кортеж". Архивна снимка

Пълноценният самолетен двигател, създаден на базата на автомобилен мотор, ще се появи в Русия след четири до пет години в случай на успешно завършване на работата по разработка, каза за РИА Новости генералният директор на Централния институт на авиационните мотори на П. И. Баранова (ЦИАМ) Михаил Гордин.

Директорът на ЦИАМ потвърди, че наземните тестове успешно потвърдиха техническата възможност за адаптиране на модерен високотехнологичен двигател от наземно оборудване за авиационни нужди.
"Целта на този проект е да се ускори създаването на руски двигатели за малки самолети. Сега се прави оценка доколко тази работа ще бъде трудоемка и скъпа по отношение на организационното взаимодействие на автомобилните и авиационните компании и финансовите разходи", обясни Гордин.

Дейностите се извършват като част от изследователската работа „Адаптация 2020“. ЦИАМ спечели съответния конкурс на стойност 567 милиона рубли. Информация за това е достъпна на портала за обществени поръчки.

Миналата година РИА Новости съобщи в института, че стендовите испитания на преобразуван двигател като част от задвижваща система с витло са завършени успешно.

Изследването на демонстратора APD-500, създаден на базата на двигателя на "Кортеж", се планира да продължи в камерата за термично налягане ЦИАМ и да се проведат допълнителни тестове на експериментален самолет.

Основната цел на този проект е да се разбере какво точно трябва да се промени в двигателя на автомобила, така че с него да лети самолет. Както Гордин съобщава по-рано, автомобилните двигатели са в големи серии, цената им е много по-ниска, така че е възможно да се направи сравнително евтин самолетен двигател.

Като част от проекта "Кортеж" ФГУП НАМИ, заедно с Porsche Engineering, разработиха семейство модулни двигатели. Най-мощният от тях е V12 с четири турбини, директно впръскване на гориво и система с променлив вентил.

Двигателят е демонстриран за първи път на щанда на НАМИ на автомобилното изложение в Москва през 2016 година. Обемът на този силов агрегат е 6,6 литра, а мощността и въртящият момент са 850 к.с. и 1320 Нм, съответно.

Източник: РИА Новости
Превод: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker