Nordic Monitor: Турция е подготвяла още една жестока провокация срещу Русия през 2015 г.

Pan.bg 27 фев 2020 | 09:28 views (1397) commentaries(0)
img
blitz.bg


Разбира се, Москва неутрално се вслушва в заплахите, но търпението не е безкрайно

Мнозина вече са забравили как през 2015 г. Турция свали руския Су-24. Забравили до днешения ден, когато Анкара отново започна да излива заплахи към Русия.

Разбира се, Москва неутрално се вслушва в заплахите, но търпението не е безкрайно. И за да сложи край на това, очевидно шведският портал Nordic Monitor бърза, заявявайки, че Турция планирала да свали други руски самолети след Су-24, пише "Поглед инфо".

Порталът се позовава на някои секретни протоколи на турското Министерство на отбраната. Човек може само да гадае за тяхната надеждност, но фактът, че отношенията бяха обтегнати, говори в полза на достоверността.

Твърди се, че в този момент Турция видяла „заплаха“ за себе си, въпреки че не свали Су-24 във въздушното си пространство. Това се посочва в документ, изготвен на консултативна среща през юни 2016 г., в който се казва, че преди това те биха могли да бъдат нокаутирани.

Защо сега се напомня за онези събития, които предизвикаха голям дипломатически скандал? В крайна сметка, както знаете, руският Су-24 бе свален близо до границата със Сирия. Това вероятно се дължи на нарастващата конфронтация с Турция в Идлиб, където Анкара беше призвана да контролира ситуацията с бойците, а не окупацията на сирийската провинция.

Очевидно това не е краят на историята. Много арабски експерти прогнозират поредната силна конфронтация с Турция в периода от 2023 до 2025 година. Вярно, какво ще бъде причината все още не е ясно. Но както показва практиката, това може да се случи поради всичко, предвид променящото се настроение на Анкара.

Голям брой сериозни конфликти вече са се натрупали в света. Нещо повече, конфронтацията с Турция всъщност е конфронтация с НАТО. В крайна сметка, именно съюзът се опитва да наруши дипломацията на Москва и Анкара.

Човек обаче може да разчита на пряка военна конфронтация само в случай на глобална война. В други случаи, както през 2015 г., можем да очакваме само тежък дипломатически отговор.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker