ЕКСКЛУЗИВНО: Тъжно и трогателно - последен полет на пилота на C-27J Spartan майор Георги Стоименов (ГОЛЯМА АВИАЦИОННА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 19 фев 2020 | 17:24 views (13013) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб КРИЛЕ"
На 19 февруари 2020 г. офицерът и летецът от българските ВВС майор Георги Стоименов изпълни последния си полет като пилот на българските ВВС. Самолетът C-27J Spartan борден номер 071 изпълни полет по маршрута София-Горна Оряховица-София за обучение на двама млади пилоти. Инструктор бе майор Георги Стоименов, началник на Отделение „Летателна и тактическа подготовка“ във в. ф. 24 900 София от състава на в. ф. 32040 Крумово (бел. ред. 16-а Транспортна авиогрупа от състава на 24-а авиобаза). По стечение на обстоятелствата това бе и неговия последен полет като боен пилот на българските ВВС. На стоянката на 16-а Транспортна авиогрупа бе строен целия личен състав, начело с командира полк. Филип Ангелов и зам.-командира подполк. Димчо Добрев. Самолетът се приземи на писта 27, погаси скоростта и от движение се насочи към рульожката към Северния район. Екипажът бързо установи двигателите, вратата се отвори и от нея слезе майор Георги Стоименов. С характерната за него сдържаност той рапортува на командира полк. Филип Ангелов за приключването на полета. В отговор получи поздравления и мъжка прегръдка. Ст. сержант Маринова поднесе на майор Георги Стоименов букет от името на колегите му.

Биография:
Майор Георги Сотиров Стоименов е роден на 26 февруари 1965 г. в Сандански. Завършва ВНВВУ „Г. Бенковски“ през 1989 г. по специалност „летец-пилот за ВВС“. От 8 април 1989 г. е на служба в 21-ви авиополк-Узунджово като пилот на МиГ-21бис. След това лети за малко в 3-а изтребителна авиобаза Граф Игнатиево. От 7 август 1998 г. е на служба в 16-а транспортна авиобаза Враждебна. В кариерата си преминава през длъжностите „пилот“, „старши пилот“, „зам.-командир на звено“, „командир на звено“, „щурман на ескадрила“, „командир на ескадрила“, „зам.-командир на летателна подготовка“, началник на Отделение „Летателна и тактическа подготовка“. Военен-пилот I клас е от 30 май 2007 г.
Майор Стоименов е един от четиримата пилоти участвали в първоначалното приучване на самолет C-27J в Република Италия през 2007 г. Участва активно в разработването на проекта „С-27J Интегрирана логистична поддръжка и подготовка” на Европейската агенция по отбраната, усъвършенстване на системата от документи, регламентиращи летателната дейност и практическото им прилагане при планирането на летателната подготовка на летателния състав от в. ф. 24900.
Майор Стоименов е подготвен и допуснат като инструктор на
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
самолет С-27J от месец април 2011 г. От тогава до сега е водил подготовката на 15 пилоти от формированието.
Майор Стоименов е участвал в състава на екипажи, изпълнявали полети в различни критични ситуации с транспортен самолет С-27J:
През 2010 г.:
- авиомедицинска евакуация от Рамщайн (Германия);
- евакуация на 15 български моряци пленени от сомалийски пирати от отвлечения български танкер „Панега”;
- транспортиране на медицински екип за трансплантация на органи.
През 2011 г.:
- транспортиране от Судан на трима отвлечени български пилоти работели за Хуманитарните въздушни служби на ООН;
- полет до Тунис за нуждите на министерството на външните работи с хуманитарна цел;
- авиомедицинска евакуация от Рамщайн (Германия).
През 2012 г.
- изпълнява задача за транспортиране на личен състав и авиомедицинска евакуация на пострадали израелски граждани при атентата в Сарафово.
Изпълнявал е полети за осигуряване българските контингенти в Кабул, Кандахар и Багдат.
Участвал е в ученията от сериите „Тракийско лято”, „Тракийска пролет”, „Европейска тренировка на тактическата авиация”, Blue Bridge, Green Bridge и други.
С транспортен самолет Ан-30 е участвал в мисии по открито небе в Русия и Украйна, извършвал е полети за нуждите на Министерство на здравеопазването.
През време на службата за отлично изпълнение на функционалните задължения и постигнати високи резултати е награждаван многократно от командира на в.ф. 24900, от командира на в.ф. 32040, от командира на ВВС, от началника на отбраната и от министъра на отбраната на Република България.
Край каре!!!!

Пред строя на 16-а ТрАГ-Враждебна бе прочетена заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов с която се прекратява договора за военна служба на майор Георги Стоименов считано от 26 февруари 2020 г. и той се зачислява в запаса. След това командирът на Авиогрупата полк. Филип Ангелов с прочувствено слово отбеляза качествата с които майор Стоименов е станал любимец на летателния, инженерно-технически и логистичен състав на формированието: „Позволете ми да изразя благодарностите на командира на ВВС ген.-майор Цанко Стойков към майор Георги Стоименов. За съжаление той е възпрепятстван да присъства на днешното тържество, но след сутрешния ми доклад, ме помоли да предам на майор Стоименов следното: „Благодари му за безупречната служба, за всеотдайната помощ и подкрепа към колегите си от българските ВВС. Пожелай му здраве, щастие и реализация в цивилния живот“. Аз лично се надявам, че майор Стоименов ще продължи да ни подкрепя като цивилен служител в 16-а ТрАГ. Майор Георги Стоименов е изключително скромен, работоспособен, но най-вече всеотдаен. Може би това е причината за неговия професионализъм в професията, в занаята да пилотираш. Към всички се е отнасял с прекалена доброта, но в същото време с принципност. Пак ще повторя, че това го прави много добър професионалист. Не напразно на по-младите колеги винаги казвам: „Вижте бате Жоро. Стремете да бъдете като него“. За мен той е модел за подражание, който има почва във всички авиационни формирования. Ако всички хора са като него, нещата ще стават много по-лесно и със завидна лекота, защото той е такъв. Жоро, благодаря ти за перфектно свършената работа в редовете на българските ВВС!“.

Полковник Филип Ангелов връчи благодарствен адрес на майор Георги Стоименов. След това зам.-командирът по летателната подготовка на 16-а ТрАГ-Враждебна майор Пламен Дончев изрази личната си и на колегите си благодарност за съвместната служба. По традиция в 16-а ТрАГ всеки пилот, който си тръгва, получава офицерска сабя. Майор Дончев връчи такава и на майор Георги Стоименов офицерска сабя с надпис на острието „Крила имат само тези, на които сърцето им иска да лети“ и думите „Надявам, че оттук нататък ще продължиш да ни помагаш със своя опит“. Майор Георги Стоименов получи за спомен и своя снимка в кабината на C-27J Spartan със справка за общия му нальот 2700,35 часа, както и нальота в часове на самолетите на които е летял: L-29 (129,05), L-39ZA (108,45), МиГ-21 (443,10), L-410UVP (15,40), Ан-30 (393,15) и C-27J Spartan (1610,40), броят на излитанията 5664 и броя на кацанията, които са 5663, защото в кариерата си той има и една катапултиране от МиГ-21бис.

След това бе спазена още една традиция - майор Георги Стоименов положи подпис върху фюзелажа на C-27J Spartan борден номер 071.

Видимо развълнуван, майор Георги Стоименов благодари на колегите си за оказаната чест.

Последва ритуала за прощаване с бойното знаме на формированието, а церемонията завърши със снимки с колегите и приятелите.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЕКСКЛУЗИВНО: Тъжно и трогателно - последен полет на пилота на C-27J Spartan майор Георги Стоименов (ГОЛЯМА АВИАЦИОННА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/34 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker