Радари AESA за F-16 на USAF

Pan.bg 17 фев 2020 | 10:44 views (346) commentaries(0)
img
В рамките на модернизационната програма за изтребителя Lockheed-Martin F-16 Fighting Falcon на US Air Force е модернизиран първи самолет, принадлежащ на Въздушната национална гвардия на САЩ. Самолетът е първият, на който е инсталиран радар Northrop Grumman AN/APG-83 SABR AESA.
Модернизация на F-16:
На първо време на 72 изтребителя F-16 от Въздушната национална гвардия (Air National Guard, ANG) постепенно ще бъде инсталиран радарът APG-83, но на всички самолети F-16 на USAF трябва да бъдат инсталирани такива радари до 2025 г., включително и на тези на ANG.
Northrop Grumman подписа договор за 3.2 млрд. US$ за разработка и производство на 372 радара AESA за авиационния парк от F-16 Fighting Falcon в експлоатация в USAF и ANG. Изпълнението на договора, анонсиран официално на 19 декември, се контролира от Air Force Life Cycle Management Center, Fighter Bomber Directorate, F-16 Division, в авиобаза Райт Патерсън, щата Охайо.
Конгресът одобри законопроекта за разходите за отбрана през 2020 г. Първите F-16 се модернизират от Съвместна база Андрюс (Joint Base Andrews) в щата Мериленд.
Модернизацията на радара се изпълнява в отговор на възникващите съвместни оперативни нужди на Северноамериканското командване (JEON). Адаптирането на новия радар APG-83 е специално разработено, за да повиши възможностите на F-16 с достъпна и еволютивна архитектура, на базата на прогреса, постигнат благодарение на въвеждането на радара APG-77 AESA на Northrop Grumman за F-22 Raptor и APG-81 AESA за F-35 Lightning II. Самолетът вече ще може да разшири експлоатационната жизнеспособност и надеждността на флота, като същевременно предоставя на пилотите радар с бойни способности на изтребителите от 5-то поколение.

Avia News
Снимка: © USAF / ANG
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker